Tarta cebulowo-brokułowa

UWAGA, PRZEPIS NIE JEST DIETETYCZNY! Ale czy zawsze musimy jeść zdrowo? Ważne, żeby zawsze było pysznie!

Czego potrzebujemy?

  • 1 mały brokuł,
  • 100g boczku,
  • duża cebula,
  • 100g topionego serka Emmentaler,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 jajka,
  • szklanka śmietany 30%,
  • mozzarella,
  • ciasto francuskie,
  • łyżka soli, czarnego mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka masła do smażenia.

tarta z brokolami

Zaczynamy!

  1. Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj (jeżeli dodasz do wody trochę soli zyskają ładny, zielony kolor).
  2. Pokrój boczek w kostkę i usmaż, aż wytopi się tłuszcz. W tym samym czasie pokrój czosnek i cebulę (nie siekaj czosnku tylko pokrój go w spore płatki – wtedy nie spali się podczas smażenia).
  3. Kiedy boczek się usmaży dodaj masło, cebulę i czosnek (możesz ewentualnie dodać trochę soli, ale uważaj – boczek już jest słony). Smaż 2 minuty. Dodaj serek topiony i poczekaj, aż się rozpuści (najlepiej zmniejszyć gaz i przykryć patelnie przykrywką na około 2 minuty).
  4. W oddzielnej miseczce wymieszaj widelcem jajka, śmietanę i przyprawy.
  5. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i wyłóż nim foremkę do tarty tak, aby ciasto okrywało całe dno i boki.
  6. Wymieszaj brokuły, sos i cebulę i wlej to wszystko do foremki wyłożonej ciastem. Pokrój mozzarellę w cienkie plastry i połóż ją na wierzchu.
  7. Piecz tartę zgodnie z temperaturą na opakowaniu około 20 minut. Smacznego!

DSC_0038

One Comment Add yours

  1. Ania pisze:

    Przepyszne !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.