UWAGA, PRZEPIS NIE JEST DIETETYCZNY! Ale czy zawsze musimy jeść zdrowo? Ważne, żeby zawsze było pysznie!
Czego potrzebujemy?
- 1 mały brokuł,
- 100g boczku,
- duża cebula,
- 100g topionego serka Emmentaler,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 jajka,
- szklanka śmietany 30%,
- mozzarella,
- ciasto francuskie,
- łyżka soli, czarnego mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka masła do smażenia.
Zaczynamy!
- Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj (jeżeli dodasz do wody trochę soli zyskają ładny, zielony kolor).
- Pokrój boczek w kostkę i usmaż, aż wytopi się tłuszcz. W tym samym czasie pokrój czosnek i cebulę (nie siekaj czosnku tylko pokrój go w spore płatki – wtedy nie spali się podczas smażenia).
- Kiedy boczek się usmaży dodaj masło, cebulę i czosnek (możesz ewentualnie dodać trochę soli, ale uważaj – boczek już jest słony). Smaż 2 minuty. Dodaj serek topiony i poczekaj, aż się rozpuści (najlepiej zmniejszyć gaz i przykryć patelnie przykrywką na około 2 minuty).
- W oddzielnej miseczce wymieszaj widelcem jajka, śmietanę i przyprawy.
- Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i wyłóż nim foremkę do tarty tak, aby ciasto okrywało całe dno i boki.
- Wymieszaj brokuły, sos i cebulę i wlej to wszystko do foremki wyłożonej ciastem. Pokrój mozzarellę w cienkie plastry i połóż ją na wierzchu.
- Piecz tartę zgodnie z temperaturą na opakowaniu około 20 minut. Smacznego!
Przepyszne !