Sylwester tuż tuż! Nie wiem, jak go spędzasz, ale wiem, że będzie niezapomniany (przynajmniej do rana)! Dziś pokażę Ci moje propozycje na domowy bufet – 2 pozycje na słono, 1 na słodko. Dziś mamy dużo do roboty, więc nie ma czasu na gadanie… do dzieła!
Mini hamburgerki
Czego potrzebujemy?
- 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej (możesz też użyć chudego boczku),
- pół główki sałaty lodowej lub rzymskiej,
- sos musztardowo-miodowy: 2 łyżki majonezu, 3 łyżki ostrej musztardy, łyżka miodu, sól i pieprz do smaku; możesz też użyć keczupu,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- 560g mąki,
- 20g drożdży prasowanych,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 50g masła,
- 2 jajka,
- ulubione warzywa (ja użyłam ogórków kiszonych oraz czerwonej cebuli),
- opcjonalnie ziarna sezamu,
- wykałaczki.
Zaczynamy!
- Mleko podgrzej (może być w mikrofali). Do ciepłego mleka dodaj drożdże oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż drożdże z cukrem się rozpuszczą. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, wodę, sól, ciepłe masło oraz jedno jajko. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Dokładnie wszystko wymieszaj i zacznij ugniatać. Gotowe ciasto odstaw w misce przykrytej ścierką na około 30 minut.
- Kiedy ciasto wyrośnie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Uformuj małe kuleczki i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajko wbij do małej miseczki i dokładnie roztrzep je za pomocą widelca. Ja do takiego jajka dodaje jeszcze chilli oraz pieprz. Pomaluj (najlepiej pędzelkiem) kuleczki jajkiem. Opcjonalnie możesz posypać je sezamem.
- Piecz bułeczki około 12 minut aż się zarumienią. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika.
- Do nagrzanego piekarnika włóż szynkę (lub boczek) – możesz użyć do tego formy do tarty lub brytfanki. Piecz około 10 minut, aż szynka będzie chrupiąca.
- Przekrój bułeczkę na pół. Posmaruj ją najpierw sosem, następnie połóż liście sałaty, szynkę, ulubione dodatki oraz drugą część bułki posmarowaną sosem. Wszystko to przekłuj wykałaczką, aby się nie rozjeżdżało.
Roladki z piwnych naleśników
Czego potrzebujemy?
- Ciasto na naleśniki (pół szklanki mleka, pół szklanki piwa, szklanka mąki, jajko, 50g masła),
- 250g serka ricotta,
- pół pęczku bazylii,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- pierś z kurczaka,
- 2 łyżki masła do smażenia (najlepiej spróbuj wypróbować masło z dodatkiem jogurtu greckiego),
- 2 łyżki czosnku w przyprawie,
- duża papryka,
- pęczek szczypioru,
- pół główki sałaty lodowej, rzymskiej lub roszpunki,
- opcjonalnie pestki słonecznika lub orzeszki piniowe.
Zaczynamy x2!
- Rozpuść masło w rondelku. Dodaj do niego mleko oraz piwo (zdejmij już garnuszek z gazu). Zacznij powoli mieszać na małych obrotach miksera. Dodaj jajko, a następnie stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno być płynne – o konsystencji jogurtu pitnego. Zacznij powoli smażyć naleśniki – na małym ogniu uważając, aby się nie rumieniły za bardzo (należy uważać, żeby były elastyczne, a nie łamliwe).
- Do wysokiego naczynia włóż czosnek, bazylię oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie zblenduj. Następnie stopniowo dodawaj serek cały czas blendując. Przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Kurczaka pokrój w długie i cienkie paski. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Dodaj mięso, czosnek w przyprawie, sól i pieprz do smaku. Smaż około 7 minut.
- Gotowe naleśniki posmaruj sosem z ricottą. Połóż kurczaka, paprykę, sałatę oraz szczypior. Zawiń naleśnika w tubę. Pokrój na kawałki (można powiedzieć, że jak sushi). Gotowe roladki obsyp pestkami słonecznika lub orzeszkami.
Mini serniczki gruszkowe
Czego potrzebujemy?
- 300g ciasteczek oraz 100g masła na spód,
- 2 żółtka,
- 125g cukru,
- 750g twarogu sernikowego,
- 20g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml cydru,
- 2 gruszki,
- łyżka masła,
- 100ml cydru,
- 250ml śmietanki 30%,
- 1 opakowanie śmietan-fixu,
- odrobina cukru pudru do smaku,
- granat oraz migdały do ozdoby,
- papierowe foremki do babeczek lub jednorazowe kieliszki.
Zaczynamy x3!
- Ciepłe masło zblenduj z ciasteczkami jak najdrobniej. Wyłóż foremki lub kieliszki tak przygotowanym spodem i dokładnie ugnieć. Odstaw do lodówki.
- Żółtka mieszaj z 75g cukru w kąpieli wodnej (jeżeli nie masz do tego warunków – bardzo długo czasu szukałam swojej odpowiedniej miseczki, więc wiem co to znaczy – gotuj je na bardzo wolnym ogniu, baaaaardzoooooooo wolnym). Kiedy wszystko się dokładnie połączy, a cukier się rozpuści, zdejmij wszystko z ognia i powoli zacznij dodawać twaróg cały czas mieszając.
- Żelatynę rozmieszaj w 50ml ciepłego cydru (ja podgrzewam go delikatnie w mikrofali). Zostaw do ostygnięcia.
- Gruszki pokrój w paski. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier. Poczekaj, aż zacznie zamieniać się w karmel – zacznie się zamieniać w płyn. Kiedy cały cukier zmieni stan skupienia dodaj masło. Następnie wrzuć pokrojone gruszki – nie za szybko, aby nie obniżyć temperatury karmelu i nie zrobić grudek. Powoli podlej gruszki cydrem. Tak przygotowane gruszki gotuj (najlepiej duś) aż staną się miękkie.
- Do ostudzonej żelatyny dodaj odrobinę masy serowej i wszystko dokładnie wymieszaj (nigdy nie dodawaj żelatyny do masy, ponieważ zrobią się grudki). Następnie taki roztwór dodaj do masy serowej cały czas mieszając.
- Przełóż gruszki do blendera (NIE WYRZUCAJ SOSU, który został po gruszkach) i zblenduj na mus. Mus wymieszaj z masą twarogową. Tak przygotowaną masę rozdziel do foremek lub kieliszków.
- Chłodną śmietankę ubij na sztywną masę. Dodaj śmietan-fix. Następnie gotową śmietanę wymieszaj z pozostałością sosu po gruszkach. Spróbuj i posłódź cukrem pudrem do smaku. Śmietanę wykładaj do foremek lub kieliszków kiedy masa sernikowa delikatnie zesztywnieje. Ozdabiaj serniczki migdałami lub granatem. Możesz też do ozdoby użyć innych cukierków.
Kochani, wesołego sylwestra i szczęśliwego nowego roku! <3
Te hamburgerki są genialne!