Ostatnio przechodząc obok sklepu z mydełkami i perfumami poczułam ten zapach… cynamon z jabłkami. Od razu wymarzyłam sobie szarlotkę – domową, ciepłą, cudownie pachnącą. Nie chciałam stworzyć nic wymyślnego, tylko typową, polską, domową szarlotkę. Jednak po szale piernikowym wpadłam na pomysł, aby dodać do jabłek trochę… przyprawy piernikowej. Można powiedzieć, że jest to ciasto do potęgi cynamonu. Polecam ten przepis na domowe święta. Ciasto robi bardzo łatwo, a smak jest przepyszny. Jeżeli masz ochotę spróbować go spod mojej ręki zapraszam już jutro (22.12) do Szkoły Głównej Handlowej na kiermasz ciast. Będzie można tam jednocześnie spróbować 3 moich ciast (szarlotkę, sernik na zimno z galaretką z piwa oraz 3BIT) jak i również wesprzeć potrzebujące dzieci. Tyle z ogłoszeń, zabieramy się do roboty!
Czego potrzebujemy?
- 500g mąki,
- 250g zimnego masła, dodatkowo dwie łyżki do smażenia oraz trochę do wysmarowania blaszki,
- 100g śmietany 18%,
- 100g cukru pudru, 3 łyżki do piany oraz trochę do ozdoby,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- 2 żółtka oraz 4 białka,
- 40g mąki migdałowej albo zmielonych płatków migdałów,
- 10 dużych jabłek,
- 3 laski cynamonu oraz dwie łyżeczki cynamonu w przyprawie (jeżeli nie masz lasek cynamonu użyj 4 łyżeczek cynamonu w przyprawie),
- 2 laski wanilii,
- cukier do smaku (ja używam około 3 łyżek),
- sok z 1 cytryny,
- 3 łyżki przyprawy piernikowej (najlepiej jeżeli zrobisz ją samodzielnie, przepis na nią znajdziesz w moim poprzednim wpisie <klik>),
- 5 biszkoptów.
Zaczynamy!
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj do nich żółtko, pokrojone na mniejsze części masło, mąkę migdałową (lub zmielone migdały), śmietanę, cukier puder oraz sól. Ugnieć ciasto. Bądź cierpliwy! Ciasto zacznie się formować w całość dopiero jak masło delikatnie się ociepli. Jeżeli jednak ciasto nie będzie się kleić dodaj trochę śmietany.
- Podziel ciasto na dwie części w stosunku 1:3. Obie kulki ciasta owiń folią spożywczą. Mniejszą włóż do zamrażalnika a większą do lodówki.
- Jabłka dokładnie umyj i osusz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką). Na bardzo dużej patelni lub w dużym garnku roztop masło. Wrzuć starte jabłka oraz sok z cytryny. Dodaj ziarenka wanilii (należy ją przekroić wzdłuż aby ją otworzyć i nożem wyskrobać ziarenka wanilii). Wszystko dokładnie wymieszaj. Dolej pół szklanki wody. Po około 10 minutach dodaj wszystkie przyprawy, laski cynamonu, laski wanilii oraz cukier do smaku. Dodaj następne pół szklanki wody i smaż do czasu aż cała woda odparuje.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną dużą blaszkę wysmaruj masłem i oprósz pokruszonymi biszkoptami (możesz je zblendować lub rozkruszyć wałkiem). Do tak wysmarowanej formy wyłóż rozwałkowane ciasto. Ważne jest, aby jak najmniej go dotykać, aby nie nabrało zbyt temperatury (tylko zimne ciasto jest gwarancją kruchego ciasta!). Moja rada – po wyłożeniu ciasta na blachę włóż ją jeszcze na 10 minut do lodówki. Ciasto dokładnie ponakłuwaj widelcem. Piecz je około 13 minut.
- Białka ubij na pianę (najlepiej, aby były mocno schłodzone przed ubijaniem). Możesz sobie trochę pomóc dodając do nich odrobinę soli. Kiedy białka będą ubite w połowie (kolor będzie taki żółto-biały) zacznij dodawać cukier puder po jednej łyżeczce.
- Na upieczony spód wyłóż jabłka z garnka (wyjmij tylko wcześniej laski cynamonu oraz laski wanilii!). Na owoce równomiernie rozlej ubite białka. Na tarce o grubych oczkach utrzyj małą kulkę z zamrażalnika i ozdób ją wierzch ciasta. Na sam koniec posyp ciasto kruszonymi piernikami. Piecz około15 minut. Najlepiej podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi. Smacznego!