Suflet czekoladowy

Banalnie prosty a za razem niesamowicie trudny, obwiany złą sławą – suflet. Bardzo kapryśny, jednak pyszny. Dziś pokażę Ci jak ja przygotowuje ten smakołyk w wersji czekoladowej. Możesz dowolnie eksperymentować ze smakiem – zamiast kakao dodać szynke, brokuły albo zioła. Wszystko zależy od Ciebie, jednak najpierw skupmy się na odsłonie czekoladowej!

Czego potrzebujemy?

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła plus trochę do posmarowania foremek,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru pudru.

suflet czekoladowy

Zaczynamy!

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę (aby mieć pewność, że na pewno się ubije dodaj odrobinę soli). Piana musi być super sztywna – znasz eksperyment przechylonej miski nad głową? Koniecznie musisz go przeprowadzić!
  3. Rozpuść w rondelku masło na bardzo wolnym ogniu. Kiedy masło się roztopi dodaj do niego mąkę wraz z kakao. Na wolnym ogniu dodawaj po trochu mleka, ciągle mieszając (nie wlewaj całości od razu do garnka – mleko jest zimne i trudno je będzie wymieszać). Kiedy już dodasz całość mleka wrzuć żółtka i dalej mieszaj.
  4. Kiedy wszystko połączy się w jednolitą masę zdejmij z ognia i powoli zacznij dodawać ubite na pianę białka. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj przesiany przez sitko cukier puder i wymieszaj.
  5. Foremki wysmaruj masłem i wlej do nich gotową masę (jeżeli robisz suflety na słodko możesz oprócz masłem opruszyć foremki cukrem pudrem, a jeżeli na słono – użyj mąki).
  6. Najtrudniejsze przed nami. Piekarnik musi być dobrze rozgrzany. Wstaw foremki do piekarnika i piecz 30 minut. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Podawaj na gorąco, prosto z piekarnika – wtedy są najlepsze! Smacznego!

DSC_0187 DSC_0180

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.