Kurczak, sos sojowy i ryż… Jak dla mnie połączenie tak idealne jak mozzarella z pomidorami. Danie, które przedstawię poniżej, jest szybkie do zrobienia (około 30min), pyszne i można je śmiało pakować do pudełka do pracy. Gotowy do działania?
Czego potrzebujemy?
Na panierkę:
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki papryki,
- 2 łyżki czosnku w przyprawie,
- 1 łyżka imbiru w przyprawie,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka pieprzu.
Dodatkowo:
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kotleciki,
- 1 cebula
- 1 marchewka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka papryki,
- olej do smażenia – najlepiej o orzechowym posmaku,
- łyżka masła,
- szczypior do ozdoby – NIE MOŻE GO ZABRAKNĄĆ!
Zaczynamy!
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mąkę wymieszaj z przyprawami aby otrzymać panierkę.
- Pokrojonego kurczaka delikatnie rozbij młotkiem – uważaj, kurczak ma bardzo delikatną strukturę i lubi się strzępić oraz dziurawić.
- Rozgrzej olej na patelni. obtoczonego w panierce kurczaka smaż na średnim ogniu. Uważaj, kurczak bardzo szybko robi się suchy, gdy tylko się zarumieni, przewróć go lub zdejmij z patelni.
- W czasie smażenia kurczaka zacznij przygotowywać sos. Pokrój cebulę w kostkę oraz czosnek na plasterki. Rozgrzej masło na patelni lub w małym garnuszku. Usmaż cebulę i czosnek z maciupką szczyptą soli (pamiętaj, zaraz dodasz sos sojowy, który już jest słony). Kiedy cebula się zarumieni dodaj sos sojowy, ocet ryżowy oraz przyprawy.
- Ugotowany ryż połącz z sosem i wymieszaj. Jeżeli chcesz, możesz wcześniej odłożyć sobie parę łyżek sosu i polać nim kurczaka.
- Danie jest gotowe, można wszystko wyłożyć na talerz. Ja swoje danie podałam oczywiście ze szczypiorem i białym sezamem. Smacznego!