Sernik dyniowy z cynamonem

Sezon na dynie trwa w pełni! Jednak ostatnio miałam wielką ochotę na sernik. Postanowiłam połączyć obie okoliczności w jedną i tak powstał… sernik dyniowy! Oczywiście nie miałam zbytnio czasu na pieczenie i studzenie takich pyszności, dlatego dziś pokażę Ci mój pomysł na sernik na zimno. Nie chciałam też używać dużo cukru, dlatego postanowiłam zastąpić go wspaniałym, prawdziwym, polskim miodem (przywiezionym prosto od pszczelarza!). Na pewno spodoba Ci się ta propozycja – idealna do kawy, herbaty lub… samotnie!

Czego potrzebujemy?

  • Pół dyni (moja dynia w całości ważyła 2,5 kg),
  • 3 laski cynamonu (możesz je zastąpić 3 łyżeczkami cynamonu w proszku, a jeżeli masz ochotę użyj również laski wanilii),
  • 7 goździków,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 250g dowolnych kruchych ciastek/herbatników (ja użyłam ciastek kokosowych, ale maślane lub orzechowe też będą dobre),
  • 100g rozpuszczonego masła oraz trochę do wysmarowania blaszki,
  • 1kg twarogu do sernika (ja użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu – około 4%),
  • 30g żelatyny rozpuszczonej w 60ml ciepłej wody,
  • 3-4 łyżki miodu (jeżeli lubisz słodkie dodaj tyle, ile Ci odpowiada),
  • 3 łyżeczki cynamonu w przyprawie,
  • 2 łyżeczki kardamonu w przyprawie,
  • płatki migdałów do ozdoby.

sernik-dyniowy

Zaczynamy!

  1. Ciastka drobno pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Do wysmarowanej masłem formy wsyp mieszankę i równo uklep ją na dnie aby stworzyć równą, płaską powierzchnię (patrz zdjęcie powyżej). Tak przygotowany spód piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
  2. Połowę dyni wydrąż z pestek oraz obierz (ja używam do tego obieraczki jak do ziemniaków). Pokrój na mniejsze części. Do garnka włóż kawałki dyni, laski cynamonu, goździki oraz cukier brązowy. Zalej wszystko wodą i ugotuj aż dynia będzie się rozpadać pod naciskiem widelca.
  3. Przygotuj żelatynę (rozpuść ją w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw, aż przestygnie). Polecam zrobić to w miseczce tak, aby można było do niej dolać trochę musu z dyni).
  4. Ugotowaną dynię zblenduj lub ugnieć widelcem tak aby powstał mus. Dodaj trochę musu do żelatyny i dokładnie wymieszaj (NIGDY nie dodawaj żelatyny do składników, zawsze zacznij od dodania małej ilości składnika do żelatyny). Następnie mieszankę z żelatyną dodaj do reszty musu mieszając blenderem.
  5. Dodaj do musu przyprawy oraz odpowiednią ilość miodu. Wszystkie składniki połącz używając miksera. Następnie cały czas mieszając dodawaj powoli twaróg. Spróbuj odrobinę masy, dodaj ewentualnie więcej miodu lub kardamonu/cynamonu.
  6. Przelej masę do foremki z upieczonym spodem. Wierzch udekoruj płatkami migdałów. Chłodz w lodówce przez 6 godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!

dsc_0587 dsc_0593 dsc_0625

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *