Dziś trochę inspiracji wielkanocnych! Biała kiełbasa nie musi być tylko smażona lub pieczona, z cebulką i chrzanem. Oczywiście w takiej wersji smakuje nieziemsko pysznie, jednak raz na jakiś czas możemy poszaleć! Jeżeli po świętach zostanie Ci trochę białej kiełbasy lub chcesz zadziwić swoich gości nie zwlekaj – wypróbuj ten przepis. Przepis jest banalnie prosty – wystarczy wymieszać wszystkie składniki na farsz i skleić w malutkiego i pięknego pierożka. Niestety, robienie sakiewek jest czasochłonne, dlatego możesz również zrobić ten przepis w tradycyjnej formie, zamykając ciasto na pół i przygnieść widelcem. Na pewno będzie tak samo pyszne!
Czego potrzebujemy?
- 500 g mąki plus trochę do opruszenia,
- 150 ml wody,
- 10 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- 500 g surowej białej kiełbasy,
- jedna cebula,
- pęczek szczypioru,
- pół natki pietruszki,
- łyżeczka majeranku, cząbru i lubczyku,
- 3/4 szklanki bulionu,
- sól oraz pieprz do smaku.
Zaczynamy!
- Kiełbasę wyjmij ze skórki i włóż mięso do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, szczypior oraz cebulę. Wsyp wszystkie przyprawy.
- Dodaj bulion. Wszystko dokładnie mieszaj, aż powstanie jednolity farsz.
- Do wysokiej miski przesiej mąkę, dodaj wodę, oliwę oraz sól. Wszystko dokładnie zagnieć na ciasto. Najlepiej dać ciastu chwilę odpocząć pod ścierką.
- Zacznij wałkować ciast na pierogi. Moja rada, aby nie marnować ciasta – zamiast wałkowania dużego placka i wycinania z niego kółek, odrywaj małe kawałeczki ciasta i rozwałkowuj je na koła. W ten sposób nie tracisz ścinek. Ciasta, którego aktualnie nie używasz trzymaj w misce pod scierką – nie daj mu uschnąć!
- Na środek ciasta dodaj odrobinę farszu. Zamknij sakiewkę – zacznij od małej zakładki. Następnie dokładaj zakładki tworząc wachlarzyk. Powtarzaj zakładki, aż zamkniesz pierożka. Spójrz poniżej na zdjęcia, na pewno wszystko wtedy stanie się jasne :).
- Pierożki gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Podawaj najlepiej od razu z wody – wtedy bulion będzie delikatnie wypływać ze środka. Jeżeli będziesz podawać pierożki dzień później, najlepiej obsmaż je od spodu na patelni pod przykrywką. Możesz też dodać odrobinę masła i posypać szczypiorkiem. Smacznego!