Sakiewki z białą kiełbasą

Dziś trochę inspiracji wielkanocnych! Biała kiełbasa nie musi być tylko smażona lub pieczona, z cebulką i chrzanem. Oczywiście w takiej wersji smakuje nieziemsko pysznie, jednak raz na jakiś czas możemy poszaleć! Jeżeli po świętach zostanie Ci trochę białej kiełbasy lub chcesz zadziwić swoich gości nie zwlekaj – wypróbuj ten przepis. Przepis jest banalnie prosty – wystarczy wymieszać wszystkie składniki na farsz i skleić w malutkiego i pięknego pierożka. Niestety, robienie sakiewek jest czasochłonne, dlatego możesz również zrobić ten przepis w tradycyjnej formie, zamykając ciasto na pół i przygnieść widelcem. Na pewno będzie tak samo pyszne!

Czego potrzebujemy?

  • 500 g mąki plus trochę do opruszenia,
  • 150 ml wody,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • 500 g surowej białej kiełbasy,
  • jedna cebula,
  • pęczek szczypioru,
  • pół natki pietruszki,
  • łyżeczka majeranku, cząbru i lubczyku,
  • 3/4 szklanki bulionu,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Zaczynamy!

  1. Kiełbasę wyjmij ze skórki i włóż mięso do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, szczypior oraz cebulę. Wsyp wszystkie przyprawy.
  2. Dodaj bulion. Wszystko dokładnie mieszaj, aż powstanie jednolity farsz.
  3. Do wysokiej miski przesiej mąkę, dodaj wodę, oliwę oraz sól. Wszystko dokładnie zagnieć na ciasto. Najlepiej dać ciastu chwilę odpocząć pod ścierką.
  4. Zacznij wałkować ciast na pierogi. Moja rada, aby nie marnować ciasta – zamiast wałkowania dużego placka i wycinania z niego kółek, odrywaj małe kawałeczki ciasta i rozwałkowuj je na koła. W ten sposób nie tracisz ścinek. Ciasta, którego aktualnie nie używasz trzymaj w misce pod scierką – nie daj mu uschnąć!
  5. Na środek ciasta dodaj odrobinę farszu. Zamknij sakiewkę – zacznij od małej zakładki. Następnie dokładaj zakładki tworząc wachlarzyk. Powtarzaj zakładki, aż zamkniesz pierożka. Spójrz poniżej na zdjęcia, na pewno wszystko wtedy stanie się jasne :).
  6. Pierożki gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Podawaj najlepiej od razu z wody – wtedy bulion będzie delikatnie wypływać ze środka. Jeżeli będziesz podawać pierożki dzień później, najlepiej obsmaż je od spodu na patelni pod przykrywką. Możesz też dodać odrobinę masła i posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *