Sajgonki w tempurze z makaronem ryżowym

Sajgonki często goszczą u mnie w domu. Już chyba przerabiałam wszystkie możliwe opcje: z mięsem, jajkiem, czy warzywami. Dziś przyszła pora na połączenie sajgonek z makaronem ryżowym. Dodatkowo dokładam do tego domową tempurę – bo kto nie lubi chrupać? Nie ma na co czekać, pora działać!
Czego potrzebujemy?

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego),
  • 1 por (biała część),
  • 2 szalotki lub 1 cebula,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżeczki trawy cytrynowej,
  • 2 duże papryczki chilli,
  • 100g makaronu ryżowego,
  • 5 łyżeczek sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • sok z połowy limonki,
  • parę listków świeżej kolendry,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka bardzo zimnej wody,
  • mi były potrzebne 32 sztuki papieru ryżowego.

sajgonki z makaronem

Zaczynamy!

  1. Zacznij od przygotowania tempury. Jajko, mąkę i wodę zmieszaj w miseczce przy pomocy widelca. Gotową panierkę wstaw do lodówki na czas przygotowywania sajgonek.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. W nagrzanym piekarniku do 200 stopni upiecz papryczki chilli aby były lekko ciemne. Odetnij górną część papryczek i przy pomocy noża wyciśnij pestki z papryczki (zobacz na zdjęcie powyżej). Następnie posiekaj chilli jak najdrobniej jest to możliwe.
  4. Czosnek przepuść przez praskę. Szalotki i pora posiekaj na kosteczkę. Szczypiorek pokrój na drobno. Połącz wszystko z mięsem mielonym.
  5. Gotowy makaron pokrój jeszcze na drobniejsze części. Dodaj go do mięsa i wszystko wymieszaj.
  6. Sos sojowy wraz z pastą krewetkową delikatnie podgrzej tak, aby pasta rozpuściła się w sosie (możesz to zrobić w małym garnuszku lub w mikrofali). Dodaj do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, sokiem z limonki, posiekanymi liśćmi kolendry oraz 0,5 szklanki mąki. Wszystko dokłądnie wymieszaj ręką tak, aby mięso „wypiło” całą wodę.
  7. Zacznij zwijać sajgonki. Na papier ryżowy nanieś trochę wody (najlepiej pędzelkiem spożywczym) aż będzie maksymalnie elastyczne. Na dole papieru umieść łyżkę farszu. Zawiń najpierw dół ciasta, potem boki a na końcu zawijaj sajgonkę do góry.
  8. Rozgrzej olej. Na mocno rozgrzanym ogniu smaż sajgonki obtoczone w tempurze. (Polecam za każdym razem umieszczać tempurę do lodówki na czas smażenia, aby zbytnio nie nabrała temperatury.) Powinno Ci to zająć około 3 minuty z każdej strony. Podawaj najlapiej od razu, tempura z czasem może nasiąknąć wodą. Ja swoje sajgonki serwuję z sosem sojowym oraz sosem słodko-pikantnym. Smacznego!

DSC_0233

DSC_0248

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.