Racuszki z jabłuszkiem

Ciepłe racuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem… idealne do kawy! Po takim śniadaniu od razu człowiek jest weselszy i ma siłę na cały dzień. Racuszki są znane w całej Polsce, jednak są o wiele mniej popularne od naleśników. A może i Ty dziś spróbujesz je przyrządzić?

Czego potrzebujemy?

  • 2 jabłka (szukaj polskich jabłek, są najsmaczniejsze!),
  • sok z  1 limonki,
  • 2 jajka,
  • 10g cukru wanilinowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • duża łyżka masła.

racuszki

Zaczynamy!

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę (jeżeli białka sprawiają Ci nie raz psikusa dodaj do nich odrobinę soli).
  2. Do ubitych białek dodaj cukier razem z proszkiem do pieczenia i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Dodaj syrop klonowy wraz z żółtkami i znowu wymieszaj. Na sam koniec dodaj mleko i mąkę (najpierw mleko, potem mąkę!) oraz roztopione masło.
  3. Jabłka utrzyj na tarce. Dodaj do nich sok z limonki i dokładnie wymieszaj – sok z limonki zatrzyma proces czernienia jabłek jeżeli masz zamiar smażyć racuszki z  rana na drugi dzień. Połącz jabłka  z ciastem.
  4. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni smaż placki około 2 minuty z każdej strony. Jeżeli ciasto jest zbyt wodniste i nie możesz zorbić ładnych okrągłych placuszków – dodaj trochę mąki. Podawaj polane sosem klonowym lub posypane cukrem pudrem, albo jak chcesz! Smacznego!

DSC_0125 DSC_0128

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.