Ciepłe racuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem… idealne do kawy! Po takim śniadaniu od razu człowiek jest weselszy i ma siłę na cały dzień. Racuszki są znane w całej Polsce, jednak są o wiele mniej popularne od naleśników. A może i Ty dziś spróbujesz je przyrządzić?
Czego potrzebujemy?
- 2 jabłka (szukaj polskich jabłek, są najsmaczniejsze!),
- sok z 1 limonki,
- 2 jajka,
- 10g cukru wanilinowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki syropu klonowego,
- 0,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki mleka,
- duża łyżka masła.
Zaczynamy!
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę (jeżeli białka sprawiają Ci nie raz psikusa dodaj do nich odrobinę soli).
- Do ubitych białek dodaj cukier razem z proszkiem do pieczenia i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Dodaj syrop klonowy wraz z żółtkami i znowu wymieszaj. Na sam koniec dodaj mleko i mąkę (najpierw mleko, potem mąkę!) oraz roztopione masło.
- Jabłka utrzyj na tarce. Dodaj do nich sok z limonki i dokładnie wymieszaj – sok z limonki zatrzyma proces czernienia jabłek jeżeli masz zamiar smażyć racuszki z rana na drugi dzień. Połącz jabłka z ciastem.
- Na bardzo mocno rozgrzanej patelni smaż placki około 2 minuty z każdej strony. Jeżeli ciasto jest zbyt wodniste i nie możesz zorbić ładnych okrągłych placuszków – dodaj trochę mąki. Podawaj polane sosem klonowym lub posypane cukrem pudrem, albo jak chcesz! Smacznego!