Rabarbar jest moją miłością każdego roku, kiedy tylko pojawia się na półkach sklepowych czy u rolników. Mam nadzieję, że podzielasz moją miłość. Jeżeli nie, na pewno zakochasz się w jednym z tych przepisów! Pełne letnich smaków przepisy – chłodzące lody, orzeźwiający kompot oraz cudowna tarta! Ktoś jeszcze potrzebuje argumentów za?
Kompot rabarbarowy – banalnie prosty, właściwie robi się sam. Różnica w smaku między dostępnymi na rynku gotowymi napojami – OGROMNA!
Czego potrzebujemy? (z mojego przepisu wychodzi około 3,5 litra kompotu)
- około 2,5-3 kg rabarbaru,
- około szklanka cukru,
- 3 gruszki,
- sok z połowy cytryny,
- duuuuużo wody,
- sitko,
- ogromny garnek oraz butelki do przechowywania (mogą być puste butelki po napojach).
Zaczynamy!
- Rabarbar dokładnie umyj. Pokrój go w kostkę. Końcówki oraz liście usuń i wyrzuć. Gruszki obierz i usuń z nich pestki.
- Wsyp kawałki rabarbaru oraz gruszki do garnka. Zasyp je cukrem, wlej sok z cytryny. Zalej wodą tak, aby zakryć wodą wszystkie owoce.
- Gotuj przez około 3-4 h na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu (UWAGA przy przykrywaniu pokrywką, kompot może wykipieć jak mleko!).
- Kiedy wszystko będzie już miękkie, spróbuj i ewentualnie dodaj cukru ile potrzebujesz.
- Powoli przecedź zimny kompot przez sitko. Ja robię to przy pomocy chochelki – dociskam nią owoce tak, aby puściły jak najwięcej kompotu. Przechowuj w lodówce maksymalnie tydzień.
Lody rabarbarowe – domowe lody, czego chcieć więcej w te gorące dni? Zakochasz się z pewnością! UWAGA prostsze nawet niż kompot 🙂
Czego potrzebujemy?
- 500 g rabarbaru.
- 100 g cukru,
- odrobina soku z limonki,
- opcjonalnie możesz dodać laskę wanilii,
- 200 ml śmietanki 30%,
- sitko,
- pudełko (może być śniadaniowe, może być pusty słoik, lub cokolwiek masz z pokrywką).
Zaczynamy!
- Rabarbar pokrój w kostkę, liście oraz końcówki usuń i wyrzuć.
- Wysyp owoce do rondelka. Zasyp je cukrem i skrop sokiem z limonki. Dolej około 2 łyżki wody (może być z kranu). Postaw na ogniu i zagotuj do czasu, aż z rabarbaru zrobi się „paćka”. Zalej rabarbar śmietanką i gotuj jeszcze 2 minuty (to jest czas, aby opcjonalnie dodać ziarenka wanilii).
- Spróbuj swoich pyszności – może trzeba posłodzić wiecej?
- Mieszankę przecedź przez sitko (po raz drugi polecam użycie chochelki). Zostaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia mieszaj co jakiś czas. Wstaw do zamrażalnika na około 6 godzin. Po tym czasie zjedz wszystko ze smakiem!
To co, przyszedł czas na gwiazdę wieczoru? Tarta z rabarbarem! Nie ma czasu przekonywać, obiecuję, opłaci się!
Czego potrzebujemy?
- 250 g mąki,
- 150 g cukru pudru,
- 50 g zmielonych migdałów (możesz użyć też wiórków kokosowych),
- 150 g zimnego masła,
- 4 łodygi rabarbaru oraz 3 łyżki cukru,
- 4 jajka,
- 400 ml mleka,
- 75 g cukru,
- opakowanie budyniu.
Zaczynamy!
- Rabarbar umyj i pokrój w kostkę (liście i końcówki usuń i wyrzuć. Zasyp je 3 łyżkami cukru i odstaw na około 45 minut.
- Zblenduj masło z migdałami oraz cukrem pudrem (jeżeli nie masz blendera użyj miksera lub po prostu ugnieć wszystko ręką). Powstałą masę przełóż do miski. Dodaj przesianą mąkę oraz dwa żółtka. Szybko ugnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do tarty wysmaruj porządnie masłem i obsyp wiórkami kokosowymi. Wyłóż na nią rozwałkowane ciasto. Nakłuj je widelcem.
- Piecz sam spód do czasu aż się zarumieni (około 5-7 minut).
- Do rondelka wlej mleko. Wsyp budyń, dokładnie wymieszaj. Postaw mieszankę na palnik. Zacznij gotowanie od wolnego ognia. Dodawaj powoli jajka cały czas mieszając (2 jajka oraz 2 żółtka). Następnie wsyp cukier. Wszystko mieszaj na ogniu do czasu, aż masa będzie jednolita i gęsta. (Ważne – masę przygotuj tak, aby wlać ją od razu do przygotowanego ciasta, nie czekaj za długo).
- Wylej masę budyniową na ciasto. Obsyp je kawałkami rabarbaru w cukrze. Jeżeli powstała na dnie miski woda z owoców – wymieszaj ją z pozostałym cukrem i skrop ciasto po wierzchu. Piecz około 25 minut. Już Cię nie zatrzymuję, leć wcinać!