Pulpeciki z indyka w sosie orzechowym

Raz byliśmy z moim chłopakiem w indyjskiej knajpce. Oczywiście ja, jako smakosz ostrych rzeczy, zawsze wybieram pozycję z menu przy których widnieją małe symbole papryczki chilli. Mój chłopak natomiast miał jednak ochotę na coś łagodnego. Zaintrygowało go danie, o którym usłyszeliśmy: „Nie jest ani trochę ostre, wręcz lekko słodkawe”. Nie trzeba było mnie długo namawiać, żebym spróbowała i był to strzał w dziesiątkę! Postanowiłam sama spróbować zrobić takie cudeńko. Ten wpis jest połączeniem szukania, dodawania, odejmowania i eksperymentowania. Ale efekt… pychotka!

Czego potrzebujemy?

  • 125g orzechów nerkowca,
  • 0,5kg mielonego mięsa z indyka,
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 3 duże łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu do mięsa oraz 1 łyżeczka do sosu,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,
  • 2 laski cynamonu,
  • 7 goździków,
  • 5 liści laurowych,
  • łyżka masła,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 200ml śmietany 30%,
  • orzechy pistacji do dekoracji oraz biały ryż,
  • sól i pieprz do smaku.

pulpeciki

Zaczynamy!

  1. Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw na około 20 minut.
  2. Ryż przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu.
  3. Mięso mielone połącz z miętą, kardamonem, gałką, solą oraz pieprzem. Dodaj jajko oraz bułkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na około 10-15 minut.
  4. W czasie kiedy mięso się będzie marynować pokrój cebule oraz czosnek (nie siekaj drobno, wszystko będzie zblendowane). Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Podsmaż cebulę z czosnkiem wraz ze szczyptą soli. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  5. Do mięsa dodaj jogurt naturalny, wymieszaj wszystko, a następnie uformuj pulpeciki i włóż do garnka. Wrzuć liście laurowe, goździki, laski cynamonu, imbir, kardamon oraz kurkumę. Wszystko zalej zimną wodą tak, aby przykryć wszystkie klopsiki. Gotuj na średnim ogniu od przykrywką do czasu, aż woda się zagotuje, a następnie około 20 minut bez przykrywki.
  6. Cebulę, czosnek oraz orzechy nerkowca (bez wody) zblenduj aż uzyskasz pastę. Dodaj śmietanę i ponownie zblenduj.
  7. Kiedy pulpeciki będą gotowe wyjmij je z garnka i przelej przez sitko wodę, która pozostała tak, aby oddzielić wszystkie przyprawy. Samej wody nie wylewaj. Do garnka z pozostałym wywarem wlej pastę orzechowo-cebulową i dokładnie wymieszaj na wolnym ogniu. Dodaj chilli, oraz sól i pieprz do smaku. W tym sosie podgotuj pulpeciki jeszcze 5 minut.
  8. Podawaj klopsiki z ryżem oraz posypane pistacjami. Sam sos możesz użyć również do innych mięs, a indyka zastąpić jagnięciną. Smacznego!

dsc_0594

dsc_0558

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *