Pomysł na „Pomysł na… soczystego kurczaka z czosnkiem i ziołami”

Dużo czasu minęło od ostatniego posta z tej serii. Musisz mi to wybaczyć  drogi czytelniku- dużo muszę z nimi eksperymentować! Dziś padło na danie z serii „woreczek w środku” – wewnątrz opakowania znajduje się foliowy woreczek. Dzięki niemu producent zapewnia nas, że możemy przygotować posiłek bez użycia dodatku tłuszczu. Z reklamy nie dowiadujemy się jednak, że w skład produktu wchodzi olej słonecznikowy. I jak tu wierzyć reklamom? Zamiast kupować takie gotowe mieszanki zobacz jak zrobić je samemu o wiele pyszniej!

Czego potrzebujemy? (przepis na 10 udek z kurczaka – ja zrobiłam 5 sztuk, a reszte przypraw zostawiłam sobie na kolejny raz :))

  • 1 łyżeczka cebuli w przyprawie,
  • 2 łyżeczki czosnku w przyprawie,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki papryki chilli,
  • 2 łyżeczki natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku (ja dałam po pół łyżeczki),
  • rękaw kuchenny do pieczenia.

paleczki

Zaczynamy!

  1. Pałeczki z kurczaka wymieszaj z przyprawami, oliwą z oliwek oraz przecierem pomidorowym. Wetrzyj wszystko dokładnie w udka. Tak przygotowane mięso najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin (ja swoje trzymałam całą noc, aby lepiej się zamarynowało).
  2. OPCJONALNIE obsmaż udka w oleju na dużym ogniu tak, aby skórka była delikatnie chrupiąca. Jeżeli nie chcesz smażyć mięsa, żeby miało mniej kalorii od tłuszczu pomiń ten punkt.
  3. Obsmażone lub nie, udka, włóż do rękawa kuchennego i zamknij go szczelnie z każdej strony (w każdym opakowaniu takich folii znajdują się trytytki do zamykania). Szczelnie zamknij (powietrze nie może ulatywać, ponieważ wtedy mięso będzie suche). Takie udka umieść w brytfance.
  4. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pamiętaj, rękaw kuchenny to plastik, dlatego nie może dotykać żadnej części piekarnika (nagrzany metal spali plastik od razu). Umieść brytwankę na najniższym poziomie.
  5. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie przetnij folię nożem lub nożyczkami. Sos, który powstał możesz użyć do polania ryżu lub ziemniaków.  I po co kupować gotowe rzeczy? Sam widzisz jakie to proste. Smacznego!

1-115
1-144

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *