Prawie wszystko możesz zrobić samemu w domu a jedynym ograniczeniem jest… lenistwo. Dziś pokażę Wam jak przygotować magiczne papirusy, które umożliwiają „przygotowywanie potraw bez użycia tłuszczu”. Super brzmi, nie? Szkoda tylko, że po przeczytaniu składu wersji sklepowej znajdujemy tłuszcz palmowy oraz olej słonecznikowy. O ile ten drugi nie jest dla mnie „grzechem”, ten pierwszy daje mi wiele do myślenia. Dlatego wpadłam na pomysł jak zrobić samodzielnie takie papirusy, a jedyny tłuszcz jaki używam na 4 kawałki kurczaka to łyżka masła. Dodatkowo ja używałam masła zmieszanego z jogurtem greckim – dodatkowo obniża zawartość tłuszczu.
Kurczak z tego przepisu nadaje się do wszystkiego. Na zimno do sałatki, na ciepło do ziemniaków, ryżu, makaronów, kasz… co tylko sobie zamarzysz! Mam nadzieję, że już narobiłam Ci apetytu na to danie! 🙂
Czego potrzebujemy? Na marynatę (starcza na około 3-4 dużych piersi kurczaka):
- 2 łyżeczki czosnku suszonego,
- opcjonalnie pół łyżeczki suszonej cebuli (użyj takiej jeżeli w składzie co najmniej 100% to suszona cebula :)),
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry (najlepiej pachną takie rozbite w moździerzu!),
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej,
- pół łyżeczki pieprzu czarnego,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki,
- pół łyżeczki przyprawy curry.
Dodatkowo:
- piersi kurczaka (w przypadku dużych piersi możesz przekroić je na pół; przy mniejszych rozmiarach wystarczy, że delikatnie je rozbijesz),
- papier do pieczenia (najlepiej taki biały i delikatny),
- łyżka masła,
- opcjonalnie pędzelek.
Zaczynamy!
- Wszystkie przyprawy na marynatę zmieszaj. Możesz ją przechowywać spokojnie około miesiąca w suchym i ciemnym miejscu.
- Masło rozpuść (najlepiej na patelni, możesz też użyć mikrofali).
- Papier do pieczenia potnij tak, aby dało się zawinąć w nie pierś z kurczaka z każdej strony. Następnie przygotowane prostokąty z papieru do pieczenia posmaruj masłem przy użyciu pędzelka. Posyp je przygotowaną mieszanką według uznania (im więcej nasypiesz tym smak będzie intensywniejszy; jeżeli o mnie chodzi z przygotowanej mieszanki wyszło mi 6 papirusów). Odstaw papirusy (najlepiej do lodówki) na 10 minut – możesz położyć jeden na drugi. Możesz również przygotować papirusy w weekend i wyjąć je w tygodniu od razu do smażenia, kilka dni w lodówce nic im nie zrobi!
- Po tym czasie zawiń przygotowane piersi w papirusy. Staraj się, aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami – może ułatwi Ci to zdjęcie powyżej? 🙂
- Smaż na suchej patelni przez około 5 minut z każdej strony. Po tym czasie wyjmij kurczaka z papirusu (UWAGA, masło może wyciekać) i odłóż je na kilka minut aby odpoczęło i nie puściło soków. Ja podałam mięso z brokułami i sosem tzatziki z parmezanem. A Ty jaki masz pomysł na te delicje? 🙂