Uwielbiam gotować, ale to już pewnie wiesz. Gotuję codziennie i bardzo dużo. W kuchni spędzam około 50% mojego wolnego czasu – nie licząc snu oczywiście. Zawsze w moim domu mam też włączony telewizor – przyzwyczajenie z dawnych lat. Coraz częściej oglądając reklamy można zobaczyć produkty typu „Pomysł na…”. Dziwi mnie to, że ta moda nie przemija. Dlaczego? Ponieważ nie są to wcale skomplikowane dania i przyrządzenie ich bez użycia tej napakowanej chemią torebki wcale nie jest takie trudne. Zadałam sobie pytanie: dlaczego więc ludzie to kupują, a producent zarabia na tym krocie? Doszłam do wniosku, że może być to spowodowane tym, że nie każdy wie, jakie triki użyć lub jakie składniki połączyć. I tak powstała ta seria wpisów, w której będę starać się przekonać Cie, że używanie tych torebek wcale nie jest potrzebne. Zacznę dziś od „Serowego garnka”, ponieważ…. no kto nie lubi sera? UWAGA, danie nie smakuje dokładnie tak samo, jak te przy użyciu torebki – smakuje o wiele leiej!
Czego potrzebujemy? Standardowe produkty, których musisz użyć nawet kupując gotową torebkę:
- 200g pieczarek,
- 2 pory – biała część,
- 400g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
- szklanka śmietanki 30%,
- 300g makaronu penne lub świderków,
- olej i masło do smażenia.
Dodatkowe składniki, które będą zamiennikiem dla „Pomysłu na…”:
- 300g serka topionego,
- pęczek natki pietruszki,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 szalotki lub 1 cebula,
- pół szklanki wody lub bulionu,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
- 1 łyżka gałki muszkatałowej,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki czosnku.
Zaczynamy!
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso mielone wymieszaj z 1 łyżeczką soli, pieprzu oraz 2 łyżeczkami czosnku w przyprawie. Dodaj pół szklanki wody lub bulionu (będzie to sprawiało, że pulpeciki nie będą suche; lepiej użyć bulionu, ponieważ nadaje więcej smaku). Posiekaj natkę pietruszki i dodaj 1/4 do mięsa. Na koniec dodaj posiekane szalotki. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką.
- Z mięsa uformuj pulpeciki i smaż je z każdej strony na oleju około 2-3 minuty.
- W czasie smażenia przygotuj warzywa. Pieczarki i czosnek pokrój w plasterki, a pora w talarki. Usmaż je na 1 łyżce masła wraz z odrobiną soli.
- Do większego garnka wlej mleko i delikatnie podgrzej. Dodaj serek topiony i mieszaj, aż cały się rozpuści. Kiedy sos będzie gęsty dodaj resztę przypraw (sól, pieprz, gałkę i czosnek niedźwiedzi) oraz połowę natki pietruszki. Do gotowego sosu dorzuć klopsy, makaron oraz smażone pieczarki i dokładnie wymieszaj. Podawaj udekorowane pietruszką. Smacznego!
Zrobiłem, ale z kurczakiem 🙂 Wyszło super-pyszne, nawet dziewczynie smakowało