Dawno, dawno temu moja mama znalazła ten przepis. Kiedy zrobiła go po raz pierwszy wszystkim nam – domownikom – zaparło dech w piersiach. Pyszne, soczyste mięso, sos miodowo-musztardowy oraz zasmażana kapusta. Kompozycja idealna! Podzielę się nim z Tobą wraz z moimi wskazówkami co do przygotowania mięsa i małymi poprawkami. Dodaj do niego swoje ulubione składniki: do kapusty lub sosu. Stwórz swoje wyjątkowe danie! Mam nadzieję, że się ze mną nim podzielisz! A tym czasem przejdźmy do konkretów…
Czego potrzebujemy?
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 50g pistacji do polędwiczki oraz 50g do sosu (obrane i posiekane),
- 1 łyżeczka soli i łyżeczka białego pieprzu,
- około 2 łyżeczki oliwy z oliwek do smażenia mięsa,
- biała część pora,
- 1 łyżka masła,
- 70g suszonych pomidorów,
- 500ml śmietany 30%,
- 3 łyżki miodu do sosu oraz 3 łyżki miodu do kapusty,
- 4 łyżki musztardy,
- 300g kiszonej kapusty,
- 1 średniej wielkości seler,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy!
- Zacznij od przygotowania wszystkich rzeczy do sałatki. Kapustę kiszoną oraz natkę pietruszki posiekaj. Selera obierz i pokrój na kostkę (w miarę grubą). Białą część pora pokrój w talarki.
- Do brytfanki wsyp posiekane pistacje do mięsa, sól oraz biały pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj, tak aby wszystkie składniki były rozłożone równomiernie. Do brytfanki włóż polędwiczki i obtocz je we wszystkich składnikach. Odstaw tak przygotowane mięso na 15-20 minut do lodówki.
- Na bardzo dużej patelni (ja użyłam woka) lub w garnku rozgrzej masło. Dodaj pokrojonego pora i odrobinę soli. Smaż około 3-4 minuty i dodaj pokrojonego w kostkę selera. Chwilę podsmaż (około 5 minut). Dodaj szklankę wody, sok z 1/2 cytryny oraz łyżki miodu. Smaż selera na dużym ogniu do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie dodaj posiekaną kapustę. Skręć ogień i smaż do momentu skończenia dania od czasu do czasu mieszając.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Obsmaż mięso z każdej strony tak, aby zamknąć w niej wszystkie soki. Powinno to trwać około 1-2 minuty z każdej strony (jeżeli polędwiczka jest gruba 2 minuty). Jeżeli masz długi kawałek mięsa przekrój go na pół (koniecznie przed smażeniem!).
- Obsmażone mięso włóż z powrotem do brytfanki i piecz 15 minut w piekarniku.
- Zacznij przygotowywać sos. Zacznij od podprażenia reszty posiekanych pistacji około 3 minuty w suchym i rozgrzanym rondelku. Następnie wyjmij orzechy, wlej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż okrojone w paski pomidory suszone. Po około 3 minutach dodaj śmietankę i lekko podgrzej. Wlej miód oraz musztardę, wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj prażone pistację oraz przypraw solą i pieprzem według uznania.
- Wyjmij mięso z piekarnika i przełóż je na deskę, aby odpoczęło (trwa to około 5-6 minut, przed tym czasem nie możemy jej kroić ponieważ puści wszystkie soki z wewnątrz). Kiedy już mięso będzie gotowe pokrój je w małe kotleciki. Na talerz wyłóż kapustę, parę kotlecików oraz sporą ilość sosu. Ozdób pistacjami lub natką pietruszki. Smacznego!