Podpłomyki na dwa sposoby!

Podpłomyki! Najprostsza wersja chleba- do przygotowania tej potrawy potrzebujemy tylko kilka podstawowych składników, które zawsze mamy w domu. Niestety, sama chciałabym mieć kuchenkę gazową, która uraczy mnie płomieniem do przygotowywania dań. Ten sam problem mam za każdym razem, kiedy przygotowuje rosół – nie mam jak opalić cebuli na ogniu. No ale… trzeba sobie radzić w każdej sytuacji! Dlatego dziś pokażę Wam jak ja robię podpłomyki, na patelni, na płycie indukcyjnej/ceramicznej w wersji chlebka. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do dań zamiast ryżu, ziemniaków czy chleba. Moja druga propozycja to podpłomyki w wersji pizzy dla fanów bardzo cienkiego i bardzo kruchego ciasta! No to co, zaczynamy?

Czego potrzebujemy? Składniki na ciasto na obie propozycje:

  • 450 g mąki,
  • około 250 ml wody,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • … no i tyle! 🙂

Zaczynamy!

Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj wodę, olej oraz sól. Ugniataj wszystko przez około 5 minut. W przepisie napisałam „około” ponieważ każda mąka potrzebuje innej ilości wody. Ja używałam zwykłej mąki pszennej. Ogólnie ciasto powinno lekko się kleić, ale bez problemu odchodzić od rąk.  Po ugniataniu zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę (jeżeli Ci się spieszy, wyjmij po 15 minutach). Po tym czasie wybierz jeden z dwóch wariantów…..

1. Podpłomyki chlebki z patelni

Cisto podziel na około 15 równych kulek. Następnie wszystkie rozwałkuj tak cienko jak się da. Rozgrzej patelnie.

Na suchą  patelnie wrzucaj po jednym rozwałkowanym placku. Placek jest gotowy z jednej strony aż pojawią się na nim małe, czarne, wręcz lekko przypalone kropki. Następnie obróć placek na drugą. I wiesz co? Mamy podpłomyki! <3

2. Podpłomykowa pizza

Ciasto podziel na 4 równe kulki. Rozwałkuj je na podłużne placki. Również zrób to najcieniej jak potrafisz.

Na tak przygotowane ciasto dodaj swój ulubiony sos oraz dodatki. Uważaj jednak, aby nie było tego zbyt dużo, aby ciasto nie miało problemu z wypieczeniem. Jeżeli chodzi o mnie, użyłam najbardziej podstawowego połączenia. Sos pomidorowy: szklanka pasaty lub przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka chilli, łyżeczka oregano, sól do smaku. Tak przygotowany sos wyłóż na placki (radzę robić to już na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia). Następnie użyłam jedynie mozzarelli oraz posypałam oregano.

Tak przygotowane podpłomykowe pizze piecz przez około 7-9 minut w najwyższej temperaturze w piekarniku (u mnie to było 250 stopni). No i co? Banalnie proste, megaaaa pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.