Placuszki z dyni z syropem klonowym

Sezon na dynię uważam za otwarty! Oprócz tego, że można stworzyć z niej niebywałe lampiony, jest też idealna do eksperymentowania w kuchni. Dodatkowo jest dobra na słodko i na słono. Dziś pokażę Wam bardzo uniwersalną propozycję na placuszki z dyni. Nadają się na śniadanie, obiad i kolację. Dodatkowo są słodkie, więc pokochają je dzieci i dorośli. Nie ma czasu na pisanie, czas na gotowanie!

Czego potrzebujemy?

  • około 2-kilowa dynia,
  • 3 jajka,
  • 250g mąki,
  • 200ml syropu klonowego,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g masła,
  • 200g macarpone.

placuszki-dyniowe

Zaczynamy!

  1. Dynie wydrąż z pestek i podziel na 8 mniejszych części. Każde z nich obierz ze skóry (ja użyłam do tego zwykłej obieraczki do ziemniaków). Następnie zetrzyj dynie na tarce o dużych oczkach do dużej głebokiej miski.
  2. Masło rozpuść na patelni wraz z serkiem mascarpone. Delikatnie mieszaj łopatką aż wszystko połączy się w jedną całość. Następnie wszystko dolej do startej dyni. Nastęnie dodaj jajka, przesianą mąkę z cukrem pudrem, proszek do pieczenia oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej patelnię na najwyższym gazie (możesz użyć do tego patelni, na której rozuszczałeś masło z serkiem, jednak uprzednio wytrzyj ją dokładnie ręcznikiem papierowym). Następnie zmniejsz ogień do połowy i zacznij smażyć placuszki (dokładnie tak samo jak racuszki). Smaż je około 1,5 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Podawaj placuszki wraz z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Ja swoje dodatkowo ozdobiłam pestkami z dyni. (Możesz je przygotować samemu z pestek z Twojej dyni! Musisz tylko nagrzać piekarnik do 100 stopni i piec w nim umyte i osuszone pestki przez 30 minut od czasu do czasu uchylając piekarnik. Następnie po upływie czasu zostawić pestki w piekarniku i nie otwierać drzwiczek do czasu wystygnięcia.) Smacznego!

dsc_0584 dsc_0577

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *