OSTRZEŻENIE – przepis maksymalnie krótki! Placki ziemniaczane – najlepsza wersja ziemniaka jaką można sobie wyobrazić! Ja lubię z nimi eksperymentować – dodaję różne składniki i sprawdzam, jak smakują. Dziś pokażę Ci przepis na placki z marchewką. Niby nic trudnego, a danie wyśmienite! Spróbuj koniecznie!
Czego potrzebujemy?
- 1 kg ziemniaków,
- 2 duże marchewki,
- 0,5 pęczka szczypiorku,
- 1 jajko,
- 4 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli i pieprzu,
- 2 łyżeczki natki pietruszki oraz 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
- olej do smażenia,
- śmietanka 18% do ozdoby.
Zaczynamy!
- Na tarce z grubymi oczkami starkuj obrane i umyte ziemniaki. Następnie odstaw je na 5 minut, aby puściły soki. Powstały płyn odsącz (możesz po prostu wziąć trochę ziemniaków w garść i wycisnąć je nad zlewem).
- Do odsączonych ziemniaków dodaj starkowaną marchewkę, posiekany na drobno szczypiorek, przepuszczony przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy. Całość dokłądnie wymieszaj.
- Smaż z każdej strony aż się zarumienią. Podawaj razem z śmietaną 18%. Widzisz, jakie to proste? Smacznego!