Placki ziemniaczano-marchewkowe

OSTRZEŻENIE – przepis maksymalnie krótki! Placki ziemniaczane – najlepsza wersja ziemniaka jaką można sobie wyobrazić! Ja lubię z nimi eksperymentować – dodaję różne składniki i sprawdzam, jak smakują. Dziś pokażę Ci przepis na placki z marchewką. Niby nic trudnego, a danie wyśmienite! Spróbuj koniecznie!

Czego potrzebujemy?

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże marchewki,
  • 0,5 pęczka szczypiorku,
  • 1 jajko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli i pieprzu,
  • 2 łyżeczki natki pietruszki oraz 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • olej do smażenia,
  • śmietanka 18% do ozdoby.

placuszki-ziemniaczane

Zaczynamy!

  1. Na tarce z grubymi oczkami starkuj obrane i umyte ziemniaki. Następnie odstaw je na 5 minut, aby puściły soki. Powstały płyn odsącz (możesz po prostu wziąć trochę ziemniaków w garść i wycisnąć je nad zlewem).
  2. Do odsączonych ziemniaków dodaj starkowaną marchewkę, posiekany na drobno szczypiorek, przepuszczony przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy. Całość dokłądnie wymieszaj.
  3. Smaż z każdej strony aż się zarumienią. Podawaj razem z śmietaną 18%. Widzisz, jakie to proste? Smacznego!

dsc_0146

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.