Pizza w wersji anielskiej i piekielnej

Podobno aby zjeść dobrą pizzę trzeba jechać do Włoch. A co zrobić, gdy ochota na pizzę naszła Cię tu i teraz, bez możliwości podróżowania do tego pięknego kraju? Przecież trzeba sobie jakoś radzić. Dlatego pokażę Ci, jak ja wychodzę z takich zachcianek. Oczywiście na jednej pizzy nie może się skończyć! Dla wielbicieli ostrych smaków przygotowałam pizzę z szynką szwarcwaldzką, papryczką jalapeno oraz lubczykiem. Dla zwolenników delikatnych posiłków mam pizzę z beszamelem, pieczarkami i roszpunką. Och, już nie mogę się doczekać, aż tego spróbujesz!

Czego potrzebujemy? Ciasto na pizzę (starczy na dwie, jeżeli chcesz zrobić jedną podziel wszystkie składniki na pół):

  • 500g mąki + trochę do posypania blatu,
  • 300 ml wody,
  • pół szklanki mleka,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • łyżka cukru,
  • 25g drożdzy piekarskich prasowanych (dostępne w Biedronce),
  • 7g soli (czubata łyżeczka).

Do pizzy anielskiej dodatkowo potrzebujemy:

  • szklanka sosu beszamelowego (2 łyżki masła, 3 łyżki mąki – najlepiej przesianej, szklanka mleka, pół łyżeczki gałki muszkatałowej, sól i czarny pieprz do smaku).
  • 200g pieczarek,
  • kulka białej mozzarelli,
  • listki rukoli do dekoracji.

Do pizzy diabelskiej dodatkowo potrzebujemy:

  • szklanka sosu pomidorowego (szklanka przecieru pomidorowego, 3 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka czosnku w przyprawie, sól i pieprz do smaku),
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 150g mozzarelli do pizzy,
  • parę plastrów pokrojonej papryczki jalapeno ze słoiczka (im więcej tym pikantniej!).
  • około 2 łyżeczki lubczyku.

pizza

Zaczynamy!

  1. Przygotuj drożdze. Pół szklanki mleka wstaw na chwilę do mikrofali, tak aby mleko było ciepłe (ja wstawiam na minutkę). Dodaj drożdze oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do momentu aż drożdże zaczną rosnąć (powinna pojawić się delikatna piana, która powoli unosi się w górę).
  2. Do głębokiej miski przesiej mąkę, dodaj wodę, olej, sól oraz drożdze. Całość delikatnie wymieszaj rękami. Ugniataj około 10 minut aż ciasto stanie się puszyste. (Ciasto może się stać twarde kiedy dodasz zbyt dużo mąki dlatego lepiej ją dodawać po trochu aż dojdziesz do ciasta idealnego.) Gotowe ciasto odstaw na godzinę aby drożdze urosły.
  3. Przygotuj sos do pizzy. Jeżeli chodzi o sos pomidorowy wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jeżeli jednak zdecydujesz się na sos beszamelowy rozpocznij od roztopienia masła. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj tworząc zasmażkę. Chwilę potrzymaj na gazie i po około minucie dodaj szklankę ciepłego mleka (najlepiej tak jak wcześniej drożdze, wstawić je na minutę do mikrofali). Dodawaj powoli mleko cały czas mieszając. Kiedy wszystko się idealnie połączy tworząc sos, przypraw je do smaku.
  4. Po wyrośnięciu ciasta odziel je na dwie części, jeżeli robisz dwie pizze. Delikatnie rozwałkuj je na blacie na grubość, jaka ci odpowiada (ja wolę, jak pizza jest na grubszym spodzie). Przełóż spód na opruszoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszce.
  5. Spód do pizzy równo wysmaruj sosem. W przypadku pizzy anielskiej nakładam najpierw pieczarki a potem mozzarellę. Dopiero po upieczeniu ozdabiaj ją rukolą. Jeżeli jednak przygotowujesz pizzę diabelską na sos wysyp ser, następnie połóż szynkę, rozłóż pokrojone w kosteczkę papryczki oraz posyp ją lubczykiem.
  6. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni piecz około 20 minut (długość pieczenia zależy od grubości ciasta, jeżeli nie jesteś pewny, czy ciasto jest gotowe ukrój kawałek ciasta widelcem i spróbuj). Smacznego!

dsc_0218 dsc_0191

One Comment Add yours

  1. Wiktor pisze:

    ale ekstra te pizze 😀 Muszę zrobić w któryś weekend, będzie moja first własna pizza w życiu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *