Dziś trochę moich eksperymentów. Miałam ostatnio ochotę na pizzę, jednak po sylwestrze oraz świętach nie byłam w stanie zjeść kolejnej dawki mięsa i sera. Dlatego zmieniłam kilka składników, parę dodałam i tak o to możesz przygotować pizzę o bardzo ciekawym i pysznym smaku. W skrócie – mamy tutaj sos beszamelowy z nutą orzechową, kozi ser oraz żurawinę. Jeżeli masz ochotę możesz również do tej pizzy dodać plastry buraka lub zrezygnować z sosu orzechowego na rzecz zwykłego beszamelu. Mam nawet ochotę niedługo zrobić pizzę na słodko – z sosem cytrynowym oraz owocami leśnymi. Na ten przepis musisz jednak cierpliwie poczekać – do sezonu na owoce leśne jeszcze daleko. Mam nadzieję, że spodoba Ci się moja propozycja, a tym czasem zabieramy się do roboty!
Czego potrzebujemy?
- 250g mąki orkiszowej (możesz użyć też mąki chlebowej, a jeśli nie masz, również zwykłej, tortowej) + trochę do posypania blatu,
- 100 ml wody,
- 1/4 szklanki mleka,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżka cukru,
- 15g drożdży piekarskich prasowanych (dostępne w Biedronce),
- łyżeczka soli,
- sos beszamelowy (2 łyżki masła, 3 łyżki mąki orkiszowej, szklanka mleka, sól do smaku; nie dodawaj gałki muszkatołowej),
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów),
- 150g sera koziego,
- kulka mozzarelli,
- 3 łyżeczki żurawiny ze słoiczka,
- 1 łyżeczka lubczyku w przyprawie,
- sól i pieprz,
- roszpunka do ozdoby.
Zaczynamy!
- Przygotuj drożdże. Pół szklanki mleka wstaw na chwilę do mikrofali, tak aby mleko było ciepłe (ja wstawiam na minutkę). Dodaj drożdże oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do momentu aż drożdże zaczną rosnąć (powinna pojawić się delikatna piana, która powoli unosi się w górę).
- Do głębokiej miski przesiej mąkę, dodaj wodę, olej, sól oraz drożdże. Całość delikatnie wymieszaj rękami. Ugniataj około 5 minut aż ciasto stanie się puszyste. (Ciasto może się stać twarde kiedy dodasz zbyt dużo mąki dlatego lepiej ją dodawać po trochu aż dojdziesz do ciasta idealnego.) Gotowe ciasto odstaw na godzinę aby drożdże urosły.
- Przygotuj sos beszamelowy. Rozpocznij od roztopienia masła. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj tworząc zasmażkę. Chwilę potrzymaj na gazie i po około minucie dodaj szklankę ciepłego mleka (najlepiej tak jak wcześniej drożdże, wstawić je na minutę do mikrofali). Dodawaj powoli mleko cały czas mieszając. Kiedy wszystko się idealnie połączy dodaj masło orzechowe i mieszaj. Jeżeli sos będzie za gęsty dodaj trochę więcej mleka. Przypraw solą.
- Po wyrośnięciu ciasta delikatnie rozwałkuj je na blacie na grubość, jaka ci odpowiada. Przełóż spód na oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
- Spód pizzy równo wysmaruj sosem. Następnie wyłóż pokrojony kozi ser oraz mozzarellę. Delikatnie ozdób pizzę żurawiną. Na sam koniec obsyp ją lubczykiem, solą oraz pieprzem.
- W piekarniku nagrzanym do 200 stopni piecz około 15-20 minut (długość pieczenia zależy od grubości ciasta, jeżeli nie jesteś pewny, czy ciasto jest gotowe ukrój kawałek ciasta widelcem i spróbuj). Po tym czasie udekoruj pizze roszpunką. Smacznego!