Pikantne gołąbki w sosie pomidorowym

Każdy ma w swoim domu mistrza gołąbków. Ja ze swoim chłopakiem ciągle się kłócimy, kto robi lepsze gołąbki: mój dziadek, czy jego babcia. Ja bardzo długo szukałam swojego smaku. Eksperymentowałam z dodatkami i przyprawami. Wyniki moich badań możesz zobaczyć poniżej, więc do działa!

Czego potrzebujemy?

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • duża papryczka chilli (lub dwie łyżeczki chilli w proszczku),
  • głowa kapusty (moja ważyła 3 kg, ale całej jej nie zurzyłam),
  • 3 marchewki,
  • szklanka bulionu lub rosołu (najlepiej przygotowanego z tego przepisu!),
  • małe pudełeczko śmietany 18%,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • woreczek kaszy gryczanej.

Przyprawy na farsz:

  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka czosnku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka pieprzu.

Przyprawy na sos:

  • 3 łyżki papryki słodkiej,
  • duża łyżka papryki ostrej,
  • 1 łyżka soli,
  • 7 sztuk pieprzu w ziarnach,
  • 7 sztuk ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • 5 ząbków czosnku.

gołąbki

Zaczynamy!

  1. Kasze gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Z kapusty wykrój głąb. Użyj do tego bardzo ostrego noża i uważaj, żeby nie uszkodzić liści.
  3. Do dużego garnka włóż głowę kausty i zalej ją wrządkiem do samej góry. Na delikatnym goniu gotuj kaustę tak, żeby woda się nie gotowała, tylko delikatnie pyrkała. Po około 5 minutach takiego gotowanie wyjmij delikatnie kapustę i obierz ją delikatnie z liści. Kiedy dojdziesz do takiej głębokości, że nie będziesz w stanie ich delikatnie usówać, powtórz gotowanie kapusty. Pamiętaj, nie wyrzucaj porwanych liści, będą nam jeszcze potrzebne! Dodatkowo odlej do jakiegoś pojemniczka wodę z gotowania kapusty.
  4. Przygotuj farsz. Do miski wrzuć mięso, ugotowaną kaszę gryczaną, posiekaną cebulę i chilli oraz wszystkie przyprawy do farszu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj na koniec 15 łyżeczek  bulionu i jeszcze raz wymieszaj.
  5.   Zacznij zwijać gołąbki. Weź jeden liść i mały nożyk. Delikatnie odkrój najgrubszą żyłkę tak, aby nie uszkodzić liścia (ciężko się je potem gotuje). Na zdjęciu powyżej jeden liść ma usuniętą żyłkę, a drugi dla porównania nie. Następnie nałóż do środka liścia dużą łyżkę farszu. Najpierw zagnij boki do środka, a potem powoli zwijaj gołąbki do góry. Uważaj, aby robić to dokładnie tak, aby mięso nie miało możliwości „uciec” z gołąbka.
  6. Duży garnek wyłóż na dnie porwanymi liśćmi, lub takimi, których nie da się użyć na przykład liście przy głąbie mogą być tak twarde, że nie da rady ich zawinąć w gołąbka. To pomoże Ci uniknąć przypalania gołąbków z dna garnka. Na tą kapustę zacznij układać zawinięte gołąbki w miare ściśle – aby nie miały możliwości pływać w sosie. Jeżeli już zawiniesz i włożysz do garnka wszystkie gołąbki wlej do garnka wode po kapuście, bulion oraz przecier pomidorowy. Dodaj wszystkie przyprawy do sosu, pokrojoną marchewkę i ząbki czonsku. Zalej wodą mniej więcej do 9/10 garnka.
  7. Zacznij gotować gołąbki. Najlapiej kiedy nie mają możliwości ruchu opdczas gotowania. Ja na gołąbki kładę talerz i przygniatam go pozostałą główką kapusty, tak aby zablokować jakikolwiek ich ruch.
  8. Gotuj przez około 3 godziny na bardzo wolnym ogniu.Na sam koniec dodaj śwmietanę (aby nie robiły Ci się śmietanowe grudki odlej dwie chochelki sosu i zblenduj je ze śmietaną, taką mieszankę wlej do sosu).
  9. Jeżeli zostanie Ci dużo farszu możesz dodać jedno jajko, trochę poszatkowanej kapusty i usmażyć kotlety. Jeżeli zostanie Ci dużo kausty możesz ją poszatkować i usmażyć na maśle z tymiankiem.  Ja swoje gołąbki podaje z kolendrą, a Ty? Smacznego!

10 (2) 13 (2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.