Nie wiem, jak Was, ale mnie męczy mieszkanie w dużym mieście bez możliwości swobodnego grillowania na swoim podwórku (bo przecież go nie masz). Ze wszystkich grillowych smakołyków, najbardziej brakuje mi smaku kaszanki. Od zawsze była to moja ulubiona potrawa, dlatego musiałam znaleźć inny sposób by ją przyrządzić. Dlatego po długiej przerwie, przedstawiam Wam przepis na pierogi – z kaszanką i miodem. Warto było na niego czekać, uwierzcie mi.
Czego potrzebujemy? Na ciasto na pierogi:
- 500 g mąki,
- 200 ml wody,
- 50 g roztopionego masła,
- płaska łyżka soli,
- pęczek natki pietruszki.
Na farsz:
- 5 – 6 kaszanek (750g-900g),
- duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy!
1. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski, natkę pietruszki drobno posiekaj. Pamiętaj, że woda musi być ciepła (moja miała 50 stopnii celcjusza). Ugniataj ciasto do momentu połączenia wszystkich składników.
2. Przygotuj farsz. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przepuść przez praskę. Usmaż na maślę z odrobiną soli, aż wszystko się zeszkli. Kaszanki wyjmij z flaka, pokrój na miejsze kawałki i dodaj na patelnię. Do szklanki dodaj musztardę, miód oraz wszystkie przyprawy. Dolej odrobinę wody i wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do kaszanki i mieszaj, do momentu, kiedy cała woda wyparuje. Kaszanka będzię wyglądać jak sami wiecie co, ale uwierzcie – smakuje jeszcze lepiej!
3. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki (ja użyłam kieliszka do wina). Nakładaj po odrobinie farszu na środek i uformuj pierogi. Jeżeli chcesz uzyskać taki sam kształt jak mój – ciasto najpierw sklej jak na standardowe pierogi, a następnie złącz dwa końce w jeden.
4. Wodę w garnku zagotuj, posól i dodaj trochę oleju. Gotuj pierogi około 4 minut od wypłynięcia. Jeżeli chcesz aby pierogi na pewno się nie skleiły, przed wrzuceniem ich do wrzątku zamieszaj wodę.
5. Nakładaj na talerz i zjadaj jak najszybciej! 🙂 Smacznego!