Nadeszły chłodne dni. Ciągle pada, słońca brak. Aura bardzo jesienna. Dlatego dziś zaproponuję Ci marchewkowy krem – super rozgrzewający i wyjątkowo pyszny! W smaku jest lekko ostry, lekko kremowy, no i oczywiście maksymalnie marchewkowy! A do tego jeżeli robisz go w domu masz pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów ani wspomagaczy smaku. Nie pozosało nic innego jak brać się do roboty!
Czego potrzebujemy?
- 1kg marchewki,
- 3 papryczki chilli,
- 1 seler,
- 1 duża pietruszka,
- 250g serka ricotty (możesz też użyć serka mascarpone lub serka topionego),
- 7 ziarenek ziela angielskiego,
- 7 ziarenek pieprzu,
- 1 por (biała część),
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki papryki,
- 2 łyżki mielonego imbiru,
- sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy!
- Przygotuj warzywa. Obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój marchewkę na mniejsze kawałki tak, aby była łatwa do zblendowania.
- Włóż warzywa do garnka, dodaj ząbki czosnku, pora oraz przyprawy w ziarenkach (uważaj! Przed zblendowaniem trzeba będzie je wyjąć. Zobacz wpis „Kremowa zupa porowa” aby dowiedzieć się, jak to łatwo zrobić!). Zalej wodą do wysokości warzyw.
- Po około 20 minutach dodaj pokrojoną papryczkę chilli.
- Gotuj około 40 minut (najlepszym wskaźnikiem jest twardość selera – jeżeli można do kroić widelcem możesz przestać gotować).
- Wyjmij wszystkie przyprawy w ziołach, serel oraz pietruszkę i zblenduj zupę. Dodaj serek oraz resztę przypraw w trakcie blendowania. Ja podaje zupę w miseczkach, skropioną oliwą z oliwek z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego!