Ostra zupa krem marchewkowa

Nadeszły chłodne dni. Ciągle pada, słońca brak. Aura bardzo jesienna. Dlatego dziś zaproponuję Ci marchewkowy krem – super rozgrzewający i wyjątkowo pyszny! W smaku jest lekko ostry, lekko kremowy, no i oczywiście maksymalnie marchewkowy! A do tego jeżeli robisz go w domu masz pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów ani wspomagaczy smaku. Nie pozosało nic innego jak brać się do roboty!

Czego potrzebujemy?

  • 1kg marchewki,
  • 3 papryczki chilli,
  • 1 seler,
  • 1 duża pietruszka,
  • 250g serka ricotty (możesz też użyć serka mascarpone lub serka topionego),
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 7 ziarenek pieprzu,
  • 1 por (biała część),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki papryki,
  • 2 łyżki mielonego imbiru,
  • sól i pieprz do smaku.

zupa marchewkowa

Zaczynamy!

  1. Przygotuj warzywa. Obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój marchewkę na mniejsze kawałki tak, aby była łatwa do zblendowania.
  2. Włóż warzywa do garnka, dodaj ząbki czosnku, pora oraz przyprawy w ziarenkach (uważaj! Przed zblendowaniem trzeba będzie je wyjąć. Zobacz wpis „Kremowa zupa porowa” aby dowiedzieć się, jak to łatwo zrobić!). Zalej wodą do wysokości warzyw.
  3. Po około 20 minutach dodaj pokrojoną papryczkę chilli.
  4. Gotuj około 40 minut (najlepszym wskaźnikiem jest twardość selera – jeżeli można do kroić widelcem możesz przestać gotować).
  5. Wyjmij wszystkie przyprawy w ziołach, serel oraz pietruszkę i zblenduj zupę. Dodaj serek oraz resztę przypraw w trakcie blendowania. Ja podaje zupę w miseczkach, skropioną oliwą z oliwek z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego!
    2 (6)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.