Orientalne gołąbki w zielonym curry

Gołąbki nie zawsze muszą być z sosem pomidorowym oraz z kapusty. Od takiej myśli zaczęła się moja przygoda z tym przepisem. Nie wiem, czy już zauważyłeś, czy jeszcze nie, ale jestem dużym wielbicielem smaków Azji. Niestety, nie miałam okazji spróbować jej na miejscu, jednak całe życie jeszcze przed nami! Dziś pokażę Ci moją wersję orientalnych gołąbków. Wymarzyłam sobie kapustę pekińską – jej dużym plusem jest to, że nie trzeba jej tak długo parzyć w wodzie aby dało się uformować gołąbka. Jedynym tradycyjnym składnikiem, który pozostał w moich gołąbkach jest ryż. Co ja tu będę się rozpisywać, wszystko zobaczysz poniżej! Uwaga, przepis bardzo ostry, ale o tej porze roku trzeba się trochę rozgrzać.

Czego potrzebujemy na farsz?

  • 500g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka,
  • 1 torebka ryżu – ja użyłam długoziarnistego,
  • 1 por – biała część,
  • pół długiego ogórka (im cieńszy i dłuższy tym lepiej),
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 100g grzybów mun (ewentualnie możesz użyć parę smażonych na maśle pieczarek),
  • pół szklanki bulionu (najlepiej użyj domowego, ale może być też z kostki rosołowej),
  • 2 łyżeczki czosnku w przyprawie,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
  • sól oraz pieprz do smaku (uważaj, sos sojowy oraz bulion same w sobie mają sporo soli).

Dodatkowo potrzebujemy:

  • duża sałata pekińska (moja ważyła około 1,3kg i zostało mi 2/5 farszu),
  • 1 litr mleczka kokosowego,
  • 50g zielonej pasty curry (możesz kupić gotową lub zrobić samodzielnie z 10 zielonych papryczek chilli, 2 czerwonych papryczek chilli, 1 łyżeczki startego galangalu, 1 łyżeczki trawy cytrynowej, pół łyżeczki liści limonki, szalotki, 2 ząbków czosnku, 1 łyżeczki pasty krewetkowej oraz soli),
  • 1 łyżeczka mielonego chilli,
  • 7 ziarenek pieprzu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Zaczynamy!

  1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz go gotować 5 minut krócej, będzie miał jeszcze czas się dogotować w gołąbkach.
  2. Z sałaty pekińskiej usuń głąb. Uważaj jednak, aby liście trzymały się siebie. Tak przygotowana kapustę włóż do dużego garnka usuniętym głąbem do dołu i zalej wrzątkiem do połowy wysokości (wyższe partie liści nie potrzebują długiego gotowania). Do wrzątku dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotuj liście do czasu, aż będą zdolne do formowania. Wyjmuj liście po kolei z garnka i rozkładaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć wodę. Następnie delikatnie ułóż liść na desce do krojenia i, jeżeli liść nie jest wystarczająco elastyczny, wykrój połowę białej części liścia (dolna część). Jeżeli górna część liścia nie jest wystarczająco elastyczna zanurz ją na 10 sekund w wrzątku. Pamiętaj, aby nie wyrzucać uszkodzonych liści.
  3. Mielone mięso wrzuć do dużej miski. Posiekaj pora, cebulę, grzyby mun oraz wydrążonego ogórka (przekrój na pół ogórka oraz wydrąż pestki przy użyciu łyżeczki) i dodaj do mięsa. Wlej bulion, sos sojowy, dodaj przyprawy oraz ostudzony ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Użyj uszkodzonych oraz za małych liści do wyłożenia garnka – pomoże nam to zapobiec przypaleniu gołąbków. Zacznij zwijać gołąbki. Na rozłożonym liściu wyłóż farsz mniej więcej do 1/3 długości liścia. Zacznij powoli rolować do połowy długości. Następnie zacznij zamykać boki i ściskać je do środka. Tak przygotowane gołąbki wykładaj do garnka. Jeżeli zostaną Ci liście sałaty pekińskiej posiekaj je i wyłóż je na górze gołąbków.
  5. Do gotowych gołąbków wlej pastę z zielonego curry. Włóż ząbki czosnku, ziarenka pieprzu oraz wsyp chilli. Zalej to wszystko mleczkiem kokosowym. Następnie dolej wody tak, aby przykryć wszystkie gołąbki. Najlepiej na górę gołąbków położyć talerz i przygnieść go czymś cięższym, np. butelką wody. Ten zabieg powoduję, że gołąbki nie będą nam wędrować po garnku i nie rozwalą się podczas gotowania. Gotuj około godzinę.
  6. Po tym czasie dopraw gołąbki solą oraz pieprzem. Jeżeli zostanie Ci farsz z gołąbków możesz zrobić z nich kotlety, pulpeciki, usmażyć z makaronem czy upiec w papryce lub cukini. Jeżeli zostanie Ci sos możesz ugotować do niego ryż i podawać jako zupę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *