No to mamy grilla!

Długi weekend to idealny czas na grilla. Jednak dużo ludzi zamiast samemu przyrządzić mięso kupuje gotowe, zamarynowane paczki karkówki lub innych mięs. Dziś pokażę Ci jak łatwo zamarynować mięso samemu u siebie w domu, na działce lub gdziekolwiek, gdzie planujesz robić grilla. Zaczniemy od karkówki, ponieważ jest ona stałym elementem każdego grilla w Polsce. Potem pokażę Ci mój pomysł na szaszłyki z grilla, tym razem w roli głównej wystąpi… biała kiełbasa i cykoria! No to nie ma na co czekać!

Karkówka w sosie miodowo-musztardowym

Czego potrzebujemy?

  • 0,5 kg karkówki,
  • 3/4 kieliszka miodu (około 35 ml)
  • kieliszek oliwy z oliwek (50ml),
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy,
  • łyżeczka kurkumy (doda mięsu wyśmienity kolor),
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • 3 łyżeczki czosnku w przyprawie,
  • 3 łyżeczki mielonej natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka cząbru (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

grill

Zaczynamy!

  1. Mięso podziel na małe kotleciki i delikatnie rozbij je tłuczkiem (jeżeli nie masz tłuczka użyj pełnego słoika lub napoju).
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i połącz z mięsem. Najlepiej, żeby mięso marynowało się całą noc, ale jeżeli nie masz tyle czasu odczekaj chociaż godzinę.
  3. Grilluj tak jak lubisz! Widzisz? Niesamowicie proste, wyjątkowo pyszne, bez żadnych wspomagaczy smaku! Smacznego!

SONY DSC

Szaszłyki z białą kiełbasą i cykorią

Czego potrzebujemy?

  • 7 białych kiełbasek,
  • 2 główki cykorii (jeżeli dostępne w sklepie są tylko pakowane po 4 możesz dwie pozostałe również ugrillować używając tej samej marynaty),
  • żółta papryka,
  • żółta cukinia (bez problemu możesz użyć też zielonej),
  • 2 białe cebule,
  • 1,5 kieliszka oliwy z oliwek (70ml),
  • 3 łyżeczki natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 3 łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • patyczki do szaszłyków,
  • OPCJONALNIE możesz użyć szynki parmeńskiej lub greckiego sera do smażenia, a nawet oscypka.

grill1

Zaczynamy!

  1. Paprykę, cebulę i cukinię pokrój na dużą kostkę tak, aby łatwo było je nadziewać na szaszłyki. Z cykorii odkrój głąb na dole i podziel ją na liście. Kiełbasę pokrój na grubsze kawałki.
  2. Wszystkie przyprawy wymieszaj z oliwą z oliwek. Do dużej miski wrzuć warzywa i oliwę i dokładnie wymieszaj.
  3. Nadziej szaszłyki. Jeżeli na dnie pozostanie Ci troche marynaty polej nią gotowe szaszłyki.
  4. Grilluj tak jak lubisz. Pamiętaj, że biała kiełbasa nie potrzebuje dużo czasu. Ja jednak patrzę na cukinię i na jej podstawie decyduję kiedy zdjąć szaszłyki z grilla. Smacznego!

SONY DSC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.