Długi weekend to idealny czas na grilla. Jednak dużo ludzi zamiast samemu przyrządzić mięso kupuje gotowe, zamarynowane paczki karkówki lub innych mięs. Dziś pokażę Ci jak łatwo zamarynować mięso samemu u siebie w domu, na działce lub gdziekolwiek, gdzie planujesz robić grilla. Zaczniemy od karkówki, ponieważ jest ona stałym elementem każdego grilla w Polsce. Potem pokażę Ci mój pomysł na szaszłyki z grilla, tym razem w roli głównej wystąpi… biała kiełbasa i cykoria! No to nie ma na co czekać!
Karkówka w sosie miodowo-musztardowym
Czego potrzebujemy?
- 0,5 kg karkówki,
- 3/4 kieliszka miodu (około 35 ml)
- kieliszek oliwy z oliwek (50ml),
- 3 łyżeczki ostrej musztardy,
- łyżeczka kurkumy (doda mięsu wyśmienity kolor),
- 3 łyżeczki papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki ostrej,
- 3 łyżeczki czosnku w przyprawie,
- 3 łyżeczki mielonej natki pietruszki,
- 2 łyżeczki majeranku,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka cząbru (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy!
- Mięso podziel na małe kotleciki i delikatnie rozbij je tłuczkiem (jeżeli nie masz tłuczka użyj pełnego słoika lub napoju).
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i połącz z mięsem. Najlepiej, żeby mięso marynowało się całą noc, ale jeżeli nie masz tyle czasu odczekaj chociaż godzinę.
- Grilluj tak jak lubisz! Widzisz? Niesamowicie proste, wyjątkowo pyszne, bez żadnych wspomagaczy smaku! Smacznego!
Szaszłyki z białą kiełbasą i cykorią
Czego potrzebujemy?
- 7 białych kiełbasek,
- 2 główki cykorii (jeżeli dostępne w sklepie są tylko pakowane po 4 możesz dwie pozostałe również ugrillować używając tej samej marynaty),
- żółta papryka,
- żółta cukinia (bez problemu możesz użyć też zielonej),
- 2 białe cebule,
- 1,5 kieliszka oliwy z oliwek (70ml),
- 3 łyżeczki natki pietruszki,
- 2 łyżeczki oregano,
- 3 łyżeczki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
- patyczki do szaszłyków,
- OPCJONALNIE możesz użyć szynki parmeńskiej lub greckiego sera do smażenia, a nawet oscypka.
Zaczynamy!
- Paprykę, cebulę i cukinię pokrój na dużą kostkę tak, aby łatwo było je nadziewać na szaszłyki. Z cykorii odkrój głąb na dole i podziel ją na liście. Kiełbasę pokrój na grubsze kawałki.
- Wszystkie przyprawy wymieszaj z oliwą z oliwek. Do dużej miski wrzuć warzywa i oliwę i dokładnie wymieszaj.
- Nadziej szaszłyki. Jeżeli na dnie pozostanie Ci troche marynaty polej nią gotowe szaszłyki.
- Grilluj tak jak lubisz. Pamiętaj, że biała kiełbasa nie potrzebuje dużo czasu. Ja jednak patrzę na cukinię i na jej podstawie decyduję kiedy zdjąć szaszłyki z grilla. Smacznego!