O tak, to coś co lubię najbardziej – indyjskie smaki. Uwierz mi, można się w tym zakochać po uszy!
Naan – samo słowo oznacza „chleb”. Tradycyjnie robi się go w piecu tandoor, ale obiecuję, że Twój piekarnik też sobie poradzi! W tej wersji dodałam liście kolendry, chilli oraz masło z czosnkiem. Tyle smaku w jednym kęsie, że aż trudno to opisać. Oczywiście – możesz go używać jako dodatku do wielu mięs, wcale nie muszą być w wersji indyjskiej. Dobrze sprawdza się jako przekąska do pracy, jednak nie polecam trzymać go dłużej niż jeden dzień – o ile chwilę po upieczeniu nie zniknie w całości. 🙂 Spójrz, jak prosto możesz go zrobić w domu!
Czego potrzebujemy? Na placuszki:
- 450 – 500g mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki oleju (jakiegoś roślinnego, najlepiej coś z gamy orzechowych – ja używam arachidowego),
- 2 papryczki chilli,
- pół pęczka świeżej kolendry,
- masło czosnkowe (wystarczy rozpuścić masło, wymieszać z czosnkiem i pieprzem i odstawić do ostygnięcia – najprostsze i najpyszniejsze!).
Na pulpeciki:
- 400 g mielonej cielęciny,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry,
- 2 łyżeczki siekanych liści mięty,
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy + mąka do obtoczenia,
- około 3 cm imbiru w korzeniu lub 1 łyżeczka imbiru mielonego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego.
Zaczynamy!
- Wszystkie suche składniki na placki przesiej przez sitko. Jajko, mleko i olej wymieszaj w oddzielnym pojemniku. Zacznij powoli dodawać mleko do składników suchych i delikatnie ugniataj do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Odstaw na godzinę.
- Posiekaj cebulę. Imbir zetrzyj na małej tarce. Do miski wrzuć mięso, oraz wszystkie inne składniki na klopsiki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 40 minut.
- Rozgrzej piekarnik na około 200 stopni (góra dół). Ciasto podziel na 8 równych placków. Rozłóż po 4 na blaszkę i delikatnie rozpłaszcz ręką. Wstaw do piekarnika na najniższą wysokość. Piecz około 5 minut, po tym czasie odwróć placki na drugą stronę. Piecz kolejne 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj masłem.
- Z mięsa uformuj pulpeciki. Nadziej po 3 na patyczek do szaszłyka. Smaż na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) przez około 6-7 minut na średnim ogniu przewracając co 2 minuty.
- PODAJ WSZYSTKO Z MIŁOŚCIĄ <3 polecam szybki, domowy sos czosnkowy z miętą – sól, pieprz, jogurt naturalny, czosnek, posiekana mięta. I co, też zakochaliście się w tych smakach?