Najlepsza karkówka świata

Duża ilość osób kojarzy karkówkę jedynie z grillem. DUŻY BŁĄD! Dziś pokażę Wam jak zrobić pyszną karkówkę o każdej porze roku przy użyciu patelnii i piekarnika. Uwaga, mięso z tego przepisu jest wyjątkowo miękkie, wyjątkowo pyszne, a tłuszcz wytapia się podczas pieczenia. Niewątpliwie każdy się zakocha w tym smaku!

Czego potrzebujemy? Na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki (jeżeli lubisz ostre smaki dodaj trochę więcej),
  • malutka łyżeczka soli (pamiętaj o sosie sojowym!),
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 łyżki wody lub octu ryżowego,
  • sok z połowy cytryny lub octu cytrynowego.

Dodatkowo:

  • 500 g karkówki,
  • trochę mąki do obtoczenia (ja użyłam ziemniaczanej),
  • olej do smażenia,
  • sezam biały od ozdoby.

Zaczynamy!

  1. Karkówkę pokrój na plastry. Każdy plaster przekrój jeszcze na pół. Roztłucz mięso tłuczkiem tak, aby powstały mniej więcej o połowę cieńsze plastry (zobacz zdjęcie powyżej :)).
  2. Do miseczki wrzuć wszystkie składniki marynaty i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Mięso dokładnie obtocz w mące. Następnie włóż do miseczki z marynatą tak, aby całe mięso było „obtoczone” najpierw w mące potem w marynacie. Tak przygotowane mięso możesz zostawić na godzinę w lodówce, aby nabrało więcej smaku.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na patelnie wlej olej i poczekaj aż osiągnie wysoką temperaturę. Obsmaż mięso z obu stron na wysokim ogniu mniej więcej po 1,5 minuty z każdej strony. Następnie przełóż mięso do brytfanki. Jeżeli w misce zostanie Ci trochę sosu – wylej je na mięso w brytfance.
  5. Brytfankę nakryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez około godzinę. Po tym czasie delektuj się wyśmienicie kruchym mięsem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.