Lody z mango i kardamonu

Znasz kogoś, kto nie lubi lodów? Ja nie. A co powiesz na to, aby ugościć bliskich lodami domowymi? Najlepszy pomysł na świecie! Dodatkowo możesz zabrać swoich gości do dalekich Indii podając im lody o smaku… mango z kardamonem.

Czego potrzebujemy?

  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 0,5 l mleka zagęszczonego,
  • 2 dojrzałe mango,
  • 1 limonka,
  • 3 łyżeczki kardamonu,
  • 100 g mielonych migdałów (ja kupuję płatki migdałowe i je miksuję),
  • 120g cukru pudru.

lody mango

Zaczynamy!

  1. Obierz mango i pokrój je w kostkę lub paski. Wrzuć je do miski i dodaj sok z limonki. Zmiksuj wszystko dokładnie blenderem, tak, aby było jak najmniej grudek.
  2. Wlej śmietankę i mleko zagęszczone do garnuszka. Na bardzo małym ogniu podgrzej do czasu, aż będzie unosić się delikatna para (uważaj, aby nie zrobił się kożuszek i jak najwięcej mieszaj). Dodaj cukier i mieszaj. Po około 5 minutach dodaj migdały i kardamon oraz mus z mango i limonki. Mieszaj przez następne 5 minut.
  3. Wlej całość mieszanki do pojemnika i poczekaj aż ostygnie (nie wstawiaj od razu mieszanki do lodówki, zamrażalniki nie lubią gorących rzeczy).
  4. Kiedy mieszanka ostygnie wstaw ją do zamrażarki najlepiej na całą noc. Podawaj pokrojone w kostkę (uwielbiam takie :-)) lub jak zwykłe lody w kulkach. Dodatkowo możesz je posypać płatkami migdałowymi lub kruszonymi pistacjami. Smacznego! DSC_0104

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.