Znasz kogoś, kto nie lubi lodów? Ja nie. A co powiesz na to, aby ugościć bliskich lodami domowymi? Najlepszy pomysł na świecie! Dodatkowo możesz zabrać swoich gości do dalekich Indii podając im lody o smaku… mango z kardamonem.
Czego potrzebujemy?
- 250 ml śmietanki 36%,
- 0,5 l mleka zagęszczonego,
- 2 dojrzałe mango,
- 1 limonka,
- 3 łyżeczki kardamonu,
- 100 g mielonych migdałów (ja kupuję płatki migdałowe i je miksuję),
- 120g cukru pudru.
Zaczynamy!
- Obierz mango i pokrój je w kostkę lub paski. Wrzuć je do miski i dodaj sok z limonki. Zmiksuj wszystko dokładnie blenderem, tak, aby było jak najmniej grudek.
- Wlej śmietankę i mleko zagęszczone do garnuszka. Na bardzo małym ogniu podgrzej do czasu, aż będzie unosić się delikatna para (uważaj, aby nie zrobił się kożuszek i jak najwięcej mieszaj). Dodaj cukier i mieszaj. Po około 5 minutach dodaj migdały i kardamon oraz mus z mango i limonki. Mieszaj przez następne 5 minut.
- Wlej całość mieszanki do pojemnika i poczekaj aż ostygnie (nie wstawiaj od razu mieszanki do lodówki, zamrażalniki nie lubią gorących rzeczy).
- Kiedy mieszanka ostygnie wstaw ją do zamrażarki najlepiej na całą noc. Podawaj pokrojone w kostkę (uwielbiam takie :-)) lub jak zwykłe lody w kulkach. Dodatkowo możesz je posypać płatkami migdałowymi lub kruszonymi pistacjami. Smacznego!