Dziś po raz kolejny zabiorę Was do Indii. Do tego przepisu podchodziłam w sumie kilka razy i bardzo się cieszę, że się w końcu zdecydowałam. W większości wersji tego kurczaka jakie widziałam był on pieczony w całości. Ja jednak zdecydowałam się na użycie ćwiartek. A że my Polacy kochamy sosy do wszystkiego, to do kurczaka zaproponuję Wam taki, który będzie pyszny, aksamitny, pomidorowo-maślany. Potrzebujecie więcej zachęty, żeby spróbować?
Czego potrzebujemy? Na kurczaka:
- 6 ćwiartek z kurczaka (ale możesz śmiało użyć pałeczek, udek czy skrzydełek),
- sok z połowy małej cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru, około 5 cm korzenia (ewentualnie możesz zamienić na półtorej łyżeczki imbiru w przyprawie),
- 1 papryczka chilli,
- 2 łyżeczki masła,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka nasion kolendry w przyprawie,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki garam masala,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- sól i pieprz do smaku.
Na sos:
- dwie średnie cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- kawałek imbiru, około 5 cm korzenia (ewentualnie możesz zamienić na półtorej łyżeczki imbiru w przyprawie),
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki masła do smażenia oraz cała kostka do dodania do sosu,
- 1 łyżeczka chilli,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- 100 ml śmietany 30%.
Zaczynamy!
1 Kurczaka przygotuj kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej, żeby marynował się w lodówce całą noc. Przygotowane ćwiartki z kurczaka natnij. Następnie wetrzyj w nie sok z cytryny oraz łyżeczkę soli. Odstaw na czas robienia marynaty.
2. Weź chilli bez pestek, obrane ząbki czosnku oraz starty imbir. Zblenduj to wszystko z odrobiną wody oraz jogurtem naturalnym. Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
3. Natrzyj kurczaka przygotowaną marynatą. Pozostaw w lodówce na kilka godzin lub najlepiej całą noc.
4.Wyjmij kurczaka z lodówki i połóż na nim dwie łyżki masła.
5. Piekarnik nastaw na 170 stopni. Piecz tak kurczaka około godzinę pod przykryciem z folii aluminiowej. Co jakiś czas podlej kurczaka roztopionym masłem. Następnie podwyższ temperaturę do 230 stopni i piecz już bez przykrycia około 10-15 minut (tak, żeby skórka się zarumieniła).
6. Przygotuj sos. Na maśle podsmaż cebule, czosnek oraz starty imbir. Jak tylko cebula się zeszkli dodaj pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Wszystko następnie zblenduj.
7. Na sam koniec dodaj masło pokrojone w kilka kostek i mieszaj aż się w całości nie rozpuści. Dodaj również śmietanę kremówkę.
8. Kurczaka po upieczeniu możesz pogotować jeszcze chwilę w sosie. Podawaj z białym ryżem. Wszystko możesz udekorować kiściami kolendry albo orzechami nerkowca. Smacznego!