To jest ten przepis. Najlepszy. Najsmaczniejszy. Mój najukochańszy. Taka moja mała perełka wśród przepisów. Uwielbiam go robić na każdą okazję, a w szczególności dla gości. Jeżeli jest tu ktoś, kto nigdy nie próbował indyjskiej kuchni ten przepis pomoże się w niej zakochać. Koniecznie go spróbuj! Polecam!
Czego potrzebujemy?
- 2 piersi kurczaka,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżka imbiru,
- 1 łyżka kminku rzymskiego.
- 1 łyżka ostrej papryki lub chilli,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
- 3 łyżki papryki słodkiej,
- 250g jogurtu greckiego,
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
- 250 g mąki,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżka oleju sezamowego lub archaidowego do ciasta oraz jedna do smażenia,
- 1 jajko do ciasta oraz 2 do smażenia,
- 2 łyżki masła,
- łyżeczka czosnku mielonego,
- 1 czerwona cebula oraz parę listków mięty.
Zaczynamy!
- Utrzyj ząbki czosnku wraz z przyprawami bez słodkiej papryki (czyli z natką pietruszki, kurkumą, kminkiem, solą oraz ostrą papryką). Użyj do tego moździerza (jeżeli go nie masz zamień ząbki czosnku na 3 łyżki czosnku). Mieszankę połącz z jogurtem greckim, papryką słodką oraz z pokrojonym w dużą kostkę kurczakiem. Kurczaka marynuj najlepiej przez całą noc w lodówce lub conajmniej godzinkę.
- Rozgrzej łyżkę oleju w garnku i wrzuć do niego zamarynowane mięso. Smaż przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i gotuj na bardzo wolnym ogniu około godziny. Uważaj na sos, ponieważ podczas gotowania lubi wyskakiwać na boki. Ja gotuję kurczaka pod uchyloną przykrywką.
- Mąkę połącz wraz z mlekiem, jajkiem oraz olejem. Ugnieć ciasto (powinno być lekko klejące, jednak miękkie i delikatne). Odstaw je na około 10 minut, aby odpoczęło. Następnie uformuj małe kuleczki (powinno wyjść 8-10 sztuk). Na posypanym mąką blacie rozwałkuj kuleczki tak, aby wielkością przypominały naleśniki (moje ze zdjęcia są smażone na patelni do naleśników).
- Rozpuść masło i przelej je do małej miseczki. Wymieszaj z nim czosnek w przyprawie. Dwa jajka wbij do miski i rozbij je widelcem wraz z odrobiną soli i pieprzu.
- Zacznij smażyć placki. Na bardzo mocno rozgrzanej patelnii smaż rozwałkowane placki na wolnym ogniu. Kiedy położysz placka na patelni posmaruj go masłem z czosnkiem (najlepiej pędzelkiem spożywczym, ale możesz użyć też zwykłego czystego pędzla lub nawet łyżki), a następnie widelcem rozprowadz na nie trochę jajka. Delikatnie wszystko rozprowadź. Smaż po około 2 minuty z każdej strony (od dołu jest dobre kiedy zacznią się robić plamki jak na zdjęciu powyżej, a na dole dobrym wskaźnikiem jest scięte jajko).
- Na koniec połóż na placki kurczaka wraz z sosem i udekoruj je cienko pokrojoną cebulą oraz miętą. Możesz to danie serwować jako obiad lub przystawkę (dająć na placki mniej mięsa i zwijając je w rulonik). Smacznego!