Krokiety z pieczarkami i mozzarellą

Nienawidzę kupować gotowych krokietów. Dlaczego? Bo przechodzą dwa razy smażenie – najpierw przed zapakowaniem, następnie z naszym domu. Daje nam to podwójną ilość tłuszczu wchłoniętego przez krokiety. A przecież to danie nie jest skomplikowane. Możemy faszerować je jak pierogi – dosłownie wszystkim. Dziś pokaże Ci wersję z pieczarkami oraz serem mozzarellą. Dodatkowo do naleśników dodamy trochę… piwa! Do dzieła!

Czego potrzebujemy?

  • 2 jajka do naleśników i 2 do panierowania,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/4 kostki masła,
  • pół szklanki piwa,
  • 300g pieczarek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu,
  • łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie),
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • jedna mozzarella,
  • trochę bułki tartej do panierowania,
  • łyżka masła,
  • olej do smażenia.

krokiety

Zaczynamy!

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki. Ubij 2 białka na pianę, dodaj żółtko. Następnie dodawaj po trochu na zmianę mleko i mąkę. Kiedy skończy się mleko, dodaj piwo. Na sam koniec dodaj 1/4 kostki rozpuszczonego masła i dokładnie wymieszaj.
  2. Zacznij smażyć naleśniki. Nie używaj do tego dodatkowego oleju, rób to na suchej, mocno rozgrzanej patelni (cały tłuszcz, jaki potrzebujesz jest już w cieście w postaci masła). Pamiętaj, że naleśniki muszą być elastyczne, więc nie mogą się za bardzo zarumienić na patelni. Jeżeli jednak jakiegoś przetrzymasz na ogniu, wrzuć go pod parę naleśników (wtedy para wodna z gorącego naleśnika nie będzie miała gdzie uciec i zostanie wchłonięta przez naleśnika, który stanie się bardziej elastyczny).
  3. Pokrój cebulę w kostkę i czosnek w plastry. Rozpuść masło na patelni i usmaż cebulę i czosnek. Dodaj do nich pół łyżki soli.
  4. Pokrój pieczarki w małą kosteczkę. Dodaj do cebuli. Podczas smażenia dodaj pół łyżeczki soli, pieprz cytrynowy, czosnek niedźwiedzi oraz natkę pietruszki. Kiedy pieczarki ładnie się usmażą, zdejmij patelnię z gazu i dodaj drobno pokrojoną mozzarelle. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Kiedy będziesz mieć gotowy farsz i naleśniki przystąp do panierowania. Dwa jajka wbij do miseczki, dodaj łyżeczkę soli i czarnego, mielonego pieprzu. Zacznij zawijać farsz. Połóż trochę pieczarek z mozzarellą na dole naleśnika, zawiń najpierw dół, potem boki i roluj do góry.
  6. Gotowe zawijaski obtocz najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, jednak na średnim ogniu. Krokiety są dobre do barszczu, ale może wypróbujesz je z sosem beszamelowym? Smacznego!

DSC_0113

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *