Krem z kukurydzy oraz rosołowy pasztet

Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Staram się jak tylko mogę tego nie robić, chociaż nie zawsze mi to wychodzi. Dziś pokażę Ci, co robię z resztkami z zupy. Przecież pasztet nie musi być tylko mięsny! Niestety nie będziemy wykorzystywać wszystkiego, ponieważ moi domownicy nie przepadają za selerem – jeżeli nie masz tego problemu spróbuj z nim poeksperymentować. Jednakże kiedy już zrobimy szybki i prosty wywar nie możemy go zostawić bez opieki. W mojej kuchni przygarnęła go kukurydza z mleczkiem kokosowym. Para idealna, odpowiednie przyprawiona pomoże zmagać się z chłodnymi dniami. Nie ma na co czekać, pora gotować!

Czego potrzebujemy?

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 1 duży seler,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 cebule,
  • 12 goździków,
  • 2 papryczki chilli,
  • 3 puszki kukurydzy,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • pół kostki masła,
  • 10 liści laurowych, ziarenek zioła angielskiego oraz pieprzu,
  • gałązka rozmarynu,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki imbiru oraz czosnku w przyprawie,
  • mała bagietka,
  • kulka mozzarelli,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżeczki majeranku, natki pietruszki oraz lubczyku,
  • sól, pieprz oraz chilli do smaku.

kukurydziana-asztet

Zaczynamy!

  1. Mięso dokładnie umyj i włóż do garnka. Zalej zimną wodą do wysokości połowy garnka. Gotuj na wolnym ogniu aż zacznie pojawiać się szumowina.
  2. Cebule obierz i przekrój na pół. W każdą połówkę wbij po 3 goździki. W czasie gotowania w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku upiecz cebule oraz papryczki chilli. Chilli wyjmij po około 15 minutach, cebule potrzymaj około 30 minut – nie przejmuj się, ze cebula będzie trochę ciemna, taka ma być.
  3. Kiedy zbierzesz szumowinę dodaj łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz w ziarenkach (jeżeli szukasz sposobu na szybkie pozbywanie się ziarenek zapraszam do mojego wcześniejszego wpisu <klik>). Gotuj mięso dalej około 5 minut. Po tym czasie dodaj obraną marchewkę, natkę pietruszki, pokrojonego w ćwiartkę selera oraz gałązkę rozmarynu. Zalej wszystko wrzątkiem aby woda pokrywała wszystkie warzywa.
  4. Z papryczek chilli wyjmij ziarenka (odetnij ogonki i nożem wypchaj wszystkie ziarenka bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić papryczki). Tak oczyszczone papryczki wrzuć do wywaru razem z cebulami (możesz wyjąć już goździki, jednak jeżeli wyjmiesz je po ugotowaniu nadadzą wywarowi dodatkowego aromatu).
  5. Tak przygotowany wywar gotuj około 1,5h. Po tym czasie zacznij wyjmować składniki wywaru. 1 kupka – składniki do kosza: gałązka rozmarynu, liście laurowe, zioła angielskie, pieprze w ziarenkach, goździki oraz seler. 2 kupka – rzeczy na pasztet: mięso, marchewki, korzenie pietruszki oraz jedna cebula. W wywarze pozostaje: jedna cebula oraz papryczki chilli.
  6. Odlej około szklankę bulionu do pasztetu.
  7. Kukurydzę w puszce pozbaw wody oraz podsmaż na maśle z łyżeczką soli. Smaż ją około 5 minut.
  8. Do wywaru dodaj kukurydzę oraz mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie zblenduj. Dodaj imbir, czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przypraw solą, pieprzem oraz dodatkowym chilli w przyprawie. Zupę podawaj z grzanką z mozzarellą (pokrój bagietkę na kromki, na każdą kromkę połóż plaster mozzarelli i piecz, aż ser się rozpuści). Gratulacje, zupa gotowa!
  9. Czas na pasztet. Mięso oddziel od kości. Do miski wrzuć warzywa z wywaru, mięso, natkę pietruszki, majeranek, lubczyk, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu oraz bulion. wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.
  10. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli  na sztywną pianę. Następnie powoli dodawaj białka do masy pasztetowej i mieszaj delikatnie łyżką.
  11. Foremkę wysmaruj masłem oraz posyp bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki wlej masę pasztetową. Uderz też parę razy dołem foremki o blat aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wierzch pasztetu osmaruj żółtkiem, a następnie obsyp porządnie bułką tartą. Piecz około godziny w 200 stopniach. Smacznego!

dsc_0671 dsc_0703 dsc_0715 dsc_0753

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *