Kebab na patyku w odsłonie orientalnej

Zawsze lubię robić wszystko sama. Czy to lody, placki indyjskie czy pasztet (przepisy na nie możesz już u mnie znaleźć!). Nadszedł ten czas, kiedy zamarzył mi się domowy kebab. Tak trafiłam na kebab na patyku. Danie to pochodzi z kuchni greckiej. Możesz się już domyślić, że nie był to kebab, o jaki mi chodziło, jednak ten przepis bardzo przypadł mi do gustu. Nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła dodawać różnych rzeczy do mięsa. Ba, nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała z rónym mięsem. Tak powstał ten wpis. Zaufaj mi, warto go spróbować – jeżeli nie w takiej wersji, możesz użyć tego mięsa jako farsz do pierogów lub zrobić z niego niebanalne kotlety mielone na niedzielny obiad.

Czego potrzebujemy?

  • 500g mięsa mielonego z indyka,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 żółtko,
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki białego sezamu,
  • sok z połowy limonki,
  • pół szklanki wody,
  • sól i pieprz do smaku (pamiętaj tylko o sosie sojowym, który też jest słony!),
  • patyczki do szaszłyków.

kebab-na-atyku

Zaczynamy!

  1. Mięso wrzuć do dużej miski. Dodaj posiekaną cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dodaj wszystkie przyprawy, sos sojowy, ocet, żółtko, sok z limonki, sezam oraz wodę. Ugniataj ręką. Musisz to robić tak długo, aby mięso wypiło całą wodę. Zostaw je na około 30 minut, aby się wszystko przegryzło.
  2. Uformuj mięso na patykach. Mięso może się rozwalać, jeżeli dodasz za dużo wody. Najlepiej jest wziąć trochę mięsa do ręki, delikatnie nałożyć je na patyczek. Następnie położyć na deskę lub blat. Dodawać po trochu mięsa delikatnie rolując.
  3. W tym momencie możesz wybrać 1 z 3 dróg przyrządzania. Gotowe kebaby można grillować, smażyć (około 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu) lub piec (40 minut w 180 stopniach). Podawaj same, w bułce lub ryżem. Ja dodatkowo przygotwałam sos jogurtowy, który z mięsem smakuje nieziemsko (jogurt naturalny połącz z sokiem z limonki, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, solą i pieprzem). Całość posypałam pietruszką. Smacznego!  

dsc_0363 dsc_0394

One Comment Add yours

  1. Waclaw pisze:

    Ja tutaj zweszylem przestepstwo! Kielich z winem wypelnion ponad miare
    Ale na kebsa sie wpraszam , jak wroce do Wawy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *