Jabłecznik na 5 argumentów

Kolejne ciasto! Ostatnio coraz więcej piekę, ale obiecuje: kolejny wpis będzie na słono i ostro!

Dziś kolejna wersja placka z jabłkami – jabłecznika. Jak wygląda on dziś w mojej odsłonie? No i jakie 5 powodów ma Cię przekonać? Po pierwsze – ciasto ucierane. Szybkie, nie trzeba go ugniatać ani dawać mu odpocząć. Przygotowanie takiego ciasta trwa około 5 minut i od razu możemy je przelewać do formy. Po drugie – jabłka, których nie ucieram, nie smażę, nie duszę. Prosto i szybko – krojenie w paski i szybkie doprawianie. Po trzecie – truskawki, które towarzyszą jabłkom w cudowny sposób. Po czwarte – delikatna pianka z białek. Któż jej nie kocha? No i po piąte – wspaniała, maślana kruszonka. Czego potrzeba więcej? Mi brakuje tylko kogoś, kto zrzuci za mnie ze trzy kawałki.

Ogólnie przygotowanie ciasta trwa maksymalnie 20 minut bez pieczenia – każda warstwa zajmuje około 5 minut. 20 minut Twojego czasu – tyle wystarczy, aby zachwycić gości, teściowe, męża, chłopaka, dzieci, przyjaciół czy kolegów z pracy. Co do kosztu wykonania takiego ciasta. Z moich wyliczeń na kolanie i mojej znajomości cen wyszło mi około 10 zł. Potrzebujesz więcej argumentów, aby przygotować to ciasto? Mam nadzieję, że nie, jednak jeżeli jeszcze nie jesteś przekonany zapraszam do mnie na degustację! 🙂

Czego potrzebujemy? Składniki na ciasto:

  • 250g masła (polecam gorąco czytanie etykiet masła – nie sugeruj się niską ceną. Prawdziwe masła mają co najmniej 82% tłuszczu. Sama ostatnio używam masła osełkowego, który ma 83% tłuszczu.),
  • 150g cukru,
  • paczka (17g) cukru wanilinowego,
  • 5 żółtek,
  • 180g mąki pszennej lub tortowej,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu.

Owoce:

  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • kilka(około garści) mrożonych truskawek.

Pianka oraz kruszonka:

  • 5 białek,
  • 100g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • masło, cukier, mąka w proporcji 1:1:1 (patrz przepis poniżej).

Zaczynamy!

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni, góra dół lub 165 stopni z termoobiegiem (ja preferuje bez).
  2. Blaszkę wysmaruj masłem
  3. Do rondelka włóż masło i poczekaj aż się rozpuści na wolnym ogniu (jeżeli będziesz mieszać to zajmnie to mniej czasu!). Dodaj cukru – zwykłego oraz wanilinowego – i mieszaj na ogniu aż wszystko się połączy (około 2 minuty). Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj żółtka. Wszystko szybko wymieszaj. Następnie dodawaj po łyżce mąki ciągle mieszając, w między czasie dodaj proszek do pieczenia i przyprawy. Tak przygotowaną masę wlej do blachy (ciasto powinno bez problemu odlepić się do garnka i powinno być lekko płynne).
  4. Jabłko pokrój w cienkie paski (tak samo jak cebulę w piórka). Jabłko skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane owoce wyłóż na ciasto w formie. Posyp je pokrojonymi truskawkami.
  5. Białka szybko ubij mikserem wraz ze szczyptą soli. Kiedy zacznie się tworzyć biała piana dodaj cukier puder (jeżeli lubisz słodkie dodaj go więcej, lecz uważaj – kruszonka też będzie słodka). Tak przygotowaną pianę wylej na owoce.
  6. Co do kruszonki przygotowujemy ją w proporcji 1:1:1. Oznacza to, że np. na 30g masła dodajemy 30g cukru oraz 30g mąki. Ja preferuje jednak 40g wszystkiego. Musisz rozpuścić masło w rondelku (może być w tym samym garnku, w którym było przygotowywanie ciasto) i dodaj cukier. Wszystko dokłądnie wymieszaj. Dodaj mąkę. Kruszonka, jak sama nazwa wskazuje powinna się kruszyć w ręku. Posyp nią wierzch ciasta.
  7. Tak przygotowane ciasto piecz przez około godziny. Podawaj je samo, z kawą lub z musem truskawkowym (gotowane truskawki z cukrem oraz białym winem lub szampanem). Smacznego! <3

2 Comments Add yours

  1. DOMI pisze:

    Do rondelka włóż masło i poczekaj aż się rozpuści na wolnym ogniu (jeżeli będziesz mieszać to zajmnie to mniej czasu!). Dodaj cukru – zwykłego oraz wanilinowego – i mieszaj na ogniu aż wszystko się połączy (około 2 minuty). Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj masło i żółtka. Ile masła rozpuścić a ile później dodać ?

    1. Kamila pisze:

      Tak to jest jak sie czlowiek spieszy Cale maslo od razu, potem tylko żółtka Dziekuje bardzo za złapanie tej pomylki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *