Granola, ale bardziej wytrawna

Od jakiegoś czasu moje śniadania nie mogą się obejść bez domowej granoli. Jednak jest to wspaniały sposób na zwiększenie ilości orzechów w diecie. Niestety, patrząc na składy niektórych musli lub granoli… odechciewa się je jeść. Ilość ukrytego cukru w takich produktach jest o wiele za duża. Dlatego poświęcam w weekend te 15 minut, aby mieć pyszny produkt na cały tydzień. Jak już wiecie, nie jestem zwolennikiem mocno słodkich smaków, dlatego też mój przepis jest bardziej wytrawny. Zamiast cukru, miodu, czy syropu klonowego, używam jedynie kilka daktyli – ot całe źródło cukru w tym przepisie. Pokaże Wam od razu, w jaki sposób możecie go wkomponować w danie – przygotowując makaron z sosem dyniowym z dodatkiem granoli.

Jedna moja uwaga – jeżeli spożywacie dużą ilość orzechów to poszukajcie sobie odpowiedniego sklepu internetowego, gdzie można zamówić kilka większych paczek. Rozwiązanie to jest o wiele tańsze, niż kupowanie małych opakowań w sklepach stacjonarnych. U siebie w pracy robiłam nawet zamówienie na spore zakupy, które rozłożyły się na kilka osób.

Składniki na granole

  • 2 – 2,5 szklanki płatków owsianych (nie muszą być błyskawiczne),
  • pół szklanki orzechów nerkowca,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • pół szklanki migdałów,
  • 5 łyżek nasion chia,
  • 5 łyżek nasion dyni lub 2 łyżki mielonych nasion z dyni,
  • (opcjonalnie) 5 łyżek wiórków kokosowych lub owoców liofilizowanych,
  • 5 suszonych daktyli,
  • 3 łyżeczki tahini,
  • przyprawy: łyżeczka cynamonu, kardamonu i pół łyżeczki imbiru.

Zaczynamy!

  1. Daktyle włóż do miski i zalej wrzątkiem tak, żeby je delikatnie przykryć. Odstaw do wystygnięcia. UWAGA – upewnij się, że Twoje daktyle nie mają pestek, a jak mają to je usuń.
  2. Ostudzone daktyle zblenduj razem z wodą i tahini na gładka masę.
  3. Zblenduj również nasiona chia – niezblendowane nie są trawione przez nasz organizm. 🙂
  4. Do miski wrzuć wszystkie składniki, przyprawy, orzechy oraz zblendowaną mieszankę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Piecz granole przez 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej mieszając ją na blaszkę co 10 minut. I gotowe! 🙂

Tak przygotowaną granolę można podać z makaronem. Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chwilę przed końcem gotowania odlej pół szklanki wody. Wodę wlej do osobnego rondelka. Dodaj do niej 3 łyżki przecieru z dyni, 2 łyżki mleczka kokosowego, 1 łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych, pół łyżeczki kardamonu, odrobina chilli, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli chcesz do makaronu dodać trochę więcej struktur, możesz również wykorzystać świeży siekany szpinak, czy też grzanki z tofu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.