Gołąbki bez zawijania

Pamiętacie wpis o rodzinnym obiedzie (klik)? Tak, to jest właśnie danie numer dwa. Gołąbki bez zawijania a może raczej kotlety mielone z kapustą. Kiedyś danie to było bardzo popularne (w szczególności, że promowała je pewna firma sprzedająca pomysły na obiady). Ostatnio jednak jakoś mniej się o nim słyszy. Robię je raz na jakiś czas, głównie wtedy, kiedy nie mam czasu na zwijanie normalnych gołąbków. Najwięcej czasu oszczędzamy na przygotowywaniu kapusty – zamiast gotowania i delikatnego odrywania listków wystarczy wszystko szybko posiekać. Przepis przygotowałam w dwóch wersjach – gołąbki gotowane lub pieczone. Wybierz, który bardziej Ci pasuje!

Czego potrzebujemy?

  • 1kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (ja osobiście użyłam indyka),
  • mała główka kapusty (około 2 kg wystarczy),
  • 2 torebki kaszy gryczanej,
  • 2 jajka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe, 7 czarnych pieprzy w ziarenkach, 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1kg przecieru pomidorowego w przypadku gołąbków gotowanych lub 0,5 kg w przypadku gołąbków pieczonych,
  • 2 szklanki bulionu (może być z kostki) w przypadku gołąbków gotowanych i 1 szklanka w przypadku pieczonych,
  • przyprawy do sosu: 3 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki bazylii, sól oraz pieprz do smaku,
  • przyprawy do farszu: 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, czubata łyżka ostrej papryki lub mielonego chilli, 2 łyżeczki czosnku w przyprawie, łyżeczka oregano, sól oraz pieprz do smaku,
  • trochę bułki tartej oraz olej do smażenia w przypadku gołąbków gotowanych.

golabki-bez-zawijania

Zaczynamy!

  1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mięso umieść w głębokiej misce. Dodaj do niego przyprawy do mięsa, pół szklanki bulionu, jajka oraz ostudzoną kaszę gryczaną.
  3. Około 1/2 kapusty posiekaj bardzo drobno i dodaj do farszu. wszystko dokładnie wymieszaj ręką.
  4. GOŁĄBKI GOTOWANE: uformuj z gołąbków kotleciki. Obtocz je bułką tartą oraz obsmaż z dwóch stron aby zachowały formę (bez tego kotlety mogą zacząć się rozpadać i powstanie sos pomidorowy z mięsem, a nie gołąbki). Garnek wyłóż liśćmi kapusty, aby gołąbki nie przypaliły się do dna. Do tak przygotowanego garnka wkładaj obsmażone kotlety. Dorzuć do garnka ząbki czosnku (mogą być w całości) oraz liście laurowe oraz przyprawy w ziołach.  Sos pomidorowy zmieszaj wraz z przyprawami do sosu i wlej do garnka. Następnie dodaj rosół (nie musisz mieszać, podczas gotowania wszystko się połączy). Jeżeli kotleciki wystają ponad sos dolej wodę tak, aby były zakryte i mogły się gotować. Gotuj około godziny (najpierw 10 minut pod przykryciem, aby się zagotowało, potem przy uchylonej pokrywce do garnka).
  5. GOŁĄBKI PIECZONE: uformuj z farszu kotleciki i wyłóż je w foremkę do pieczenia. Następnie przykryj je liśćmi kapusty tak, aby w miarę szczelnie pokrywały gołąbki (utrudni to dopływ powietrza i odpływ pary wodnej, a więc gołąbki będą mniej suche). Wymieszaj sos pomidorowy z przyprawami a potem dodaj bulion. Wlej ten sos do foremki z gołąbkami (sos musi pokrywać całe gołąbki, jeżeli będzie trzeba dolej trochę wody). Dodaj czosnek, liście laurowe oraz przyprawy w ziarenkach. Piecz w 200 stopniach około godziny.
  6. SPOSOBY NA KAPUSTĘ: jeżeli gotujesz gołąbki możesz wyłożyć spód garnka większą ilością kapusty. Po ugotowaniu kapusta z samego dna będzie trochę przypalona – należy ją wyrzucić. Resztę wystarczy posiekać  i mamy sałatkę z kapusty w sosie pomidorowym. Smacznego!

dsc_0452 dsc_0462

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *