DynioweLOVE

No i mamy, sezon dyniowy! Zawsze go wyczekuję i jest on dla mnie definicją początku jesieni. I jak to powiedziała moja przyjaciółka: ja nie jestem jesieniarą, jestem dyniarą! I coś w tym jest…

Dziś dwudaniowy obiad, żeby ani gram tego pysznego warzywa się nie zmarnował. Przed przystąpieniem do gotowania, zawsze zaczynam od przygotowania dyni. Do dzisiejszego menu użyłam dwóch dyni piżmowych – mają one bardzo dużo części jadalnej, a mało pestek. Oczywiście serdecznie polecam wykorzystać też pestki – można je bardzo łatwo ususzyć i jeść jak słonecznik lub ozdabiać dania. Jednak dziś nie o tym 🙂

Dwie dynie (około 3-4 kg łącznie) dzielimy na cztery części i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 180 stopni. W takiej temperaturze trzymamy ją około godzinę. Ja używałam jej do dwóch zupełnie innych smaków, wiec żeby to podzielić nie obsypywałam ich żadnymi ziołami. Jednak jeżeli masz ochotę, możesz delikatnie obsypać ją rozmarynem, tymiankiem czy cząbrem oraz skropić oliwą z oliwek. Wzbogaci to stanowczo smak samego warzywa.

Do pieca, do pieca….

Po przygotowaniu dyni przechodzimy do konkretnych dań…

Czego potrzebujemy? Orientalna zupa dyniowa! (PRZEPIS VEGAŃSKI)

  • trzy czwartej przygotowanej wcześniej dyni,
  • na bulion: jeden duży por (cały), 2 przypalone cebule, 3 ząbki czosnku, 2 korzenie pietruszki, korzeń selera, 3 marchewki, pęczek natki pietruszki, duży pomidor, 4 liście laurowe, 7 ziarenek ziela angielskiego oraz 7 ziarenek pieprzu,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • przyprawy: 3 łyżki słodkiej papryki w przyprawie, łyżka wędzonej papryki, łyżka chilli, łyżeczka kurkumy, 1 łyżka curry, 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych (ewentualnie zastąpić parmezanem),
  • sól oraz pieprz dla smaku.

Zaczynamy!

  1. Dzień wcześniej przygotuj bulion. Do dużego garnka włóż umyte i obrane warzywa (dorzuć również zieloną część pora, a pomidora wystarczy tylko przekroić na pół, nie trzeba go obierać ze skórki).
  2. Dodaj ziele angielskie oraz ziarenka przypraw (mój szybki sposób na późniejsze wygodne wyjmowanie go – użyj zaparzacza do herbaty :)).
  3. Zalej wszystko wodą tak, aby warzywa były jedynie nią przykryte. Nie warto przesadzać z wodą, ponieważ wszystko wyjdzie mdłe. Gotuj na bardzo wolnym ogniu kilka, a jak się uda nawet kilkanaście godzin. Ja standardowo wszystko zostawiam na noc.
  4. Po gotowaniu wyjmij z bulionu: cebule, pora, połowę selera, ziarenka przypraw oraz liście laurowe oraz natkę pietruszki. Do garnka dodaj obraną ze skórki dynię, mleczko kokosowe, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Jeżeli nie robisz wegańskiej wersji dodaj parmezan oraz 1/4 kostki masła.
  5. Wszystko dokładnie zblenduj. Dodaj sól i pieprz, znów dokładnie zblenduj.
  6. Wszystko jeszcze delikatnie podgrzej. Podawaj obsypane kolendrą, płatkami drożdżowymi, parmezanem czy też z łyżką jogurtu naturalnego. Możesz też użyć białego sezamu albo polać odrobiną oleju sezamowego/oliwą z oliwek. Smacznego!
Bulion przed wstawieniem zawsze wygląda pięknie.

Czego potrzebujemy? Domowy makaron z sosem dyniowym oraz krewetkami!

  • jedna czwarta wcześniej przygotowanej dyni,
  • 2 puszki pomidorów w puszce,
  • cebula,
  • łyżka masła do smażenia,
  • przyprawy do sosu: 3 łyżeczki czosnku, 3 łyżeczki słodkiej papryki, pół pęczka natki pietruszki, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki oregano, sól oraz pieprz, 1 listek laurowy, 3 ziarenka pieprzu,
  • krewetki: 1/4 kostki masła, 5 ząbki czosnku, jedno chilli, 3 łyżki siekanej pietruszki, 15 krewetek z pancerzykami, 100 ml śmietanki 30%, sól oraz pieprz,
  • składniki na domowy makaron znajdziecie <tutaj>!

Zaczynamy!

  1. Obierz i posiekaj cebulę. Delikatnie podsmaż ją na maśle z odrobiną cebuli.
  2. Obierz dynie ze skórki. Dodaj ją do cebuli. Wymieszaj z pomidorami w puszce. Wszystko dokładnie zblenduj.
  3. Do sosu dodaj wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na jakąś godzinę do zagotowania na wolnym ogniu.
  4. Krewetki pozbaw główki oraz pancerzyków (nie wyrzucaj!). Następnie pozbaw je przewodów pokarmowych. Dokładnie je umyj i odstaw do lodówki.
  5. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła. Następnie dodaj dwa obrane ząbki czosnku (w całości) i podsmaż minutę. Po tym czasie dodaj pancerzyki z głowami. Zalej to śmietanką oraz dodaj drugie tyle wody. Przypraw solą oraz pieprzem i gotuj pod przykryciem do momentu skończenia gotowania (ja swój gotowałam około 2h).
  6. Przygotuj makaron i odstaw go na pół godziny do odpoczęcia. Po tym czasie rozwałkuj go bardzo dokładnie i posiekaj na makaron. Oproszony mąką w ten sposób makaron niech czeka na swoją kolej na gotowanie.
  7. Kiedy mamy już gotowy sos i przygotowany makaron zaczynamy smażyć krewetki. Na patelnie wrzucamy masło. Po rozpuszczeniu dodajemy dwa całe ząbki czosnku, posiekane chilli oraz pietruszkę. Na średnim ogniu i co chwile mieszając podsmażamy wszystko. Nie chodzi o to, żeby krewetki obsmarować tymi dodatkami, ale żeby masło przeszło tym smakiem. Na tym tłuszczu smażymy krewetki – po minucie z każdej strony.
  8. W osolonej i wrzącej wodzie gotujemy makaron. Czas: około 4 minuty.
  9. Wykładamy na talerz. Na sam spód sos dyniowy pomidorowy. Następnie nakładamy makaron. Wszystko oblewamy kilkoma łyżkami sosu z krewetek. Na samą górę nakładamy krewetki. Co do dekoracji polecam siekaną natkę pietruszki oraz siekaną czerwoną cebulę. Smacznego!
A czy wiecie, że pieprz to tak naprawdę oczy krewetek???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *