Dyniowe bułeczki drożdżowe

Co? 3 ostatnie potrawy były z dynią? Co? Dynia już się nudzi? NIC NIE SŁYSZĘ!

Witajcie moi kochani na mojej stronie „Milion przepisów na dynię” i dziś, nie zgadniecie, pokażę Wam sposób na dynię! Ty razem będziemy jednak łączyć to wspaniałe warzywo (a może owoc…) z ciastem drożdżowym! Jeżeli lubicie pyszne bułeczki dobre na deser, dodatek do śniadania, kawki, herbatki czy po prostu jako przekąskę – wspaniale trafiliście!

Moje ciasto jest nie tylko aromatyczne, (niespodzianka!) mocno dyniowe, ale również odpowiednio przyprawione. A na dodatek tego sporo orzechów i daktyli. Serio, to idealny przepis na obecną jesienno-zimową aurę. Starałam się użyć w przepisie jak najmniej cukru, ale nawet mimo to bułeczki są przyjemnie słodkie dzięki daktylom. Ich ilość oraz ilość orzechów użytych do przepisu sprawia, że bułeczki są napakowane smakami i dobrymi dla naszego brzuszka produktami.

Od razu dodam, że już po raz kolejny do przepisu używam musu z dyni. Jak go robię? Jego przygotowanie jest proste – kroję dynię na mniejsze części, wydrążam ją z pestek i piekę w 180 stopniach do momentu, aż będę w stanie bez problemu nakłuwać ją widelcem (mniej więcej 15-25 minut). Po tym czasie ją obieram i blenduję z minimalna ilością wody (im dynia jest mniej wilgotna tym więcej dolewam wody, ale nigdy nie przekracza to 1/4 szklanki). Następnie taki mus przekładam do słoika i przechowuję w lodówce maksymalnie tydzień. No to co, gotowi na bułeczki drożdżowe?

Czego potrzebujemy?

  • 450g mąki,
  • 20g drożdży prasowanych,
  • 2 łyżki cukru,
  • jedno jajko,
  • 4 łyżki (30g) mleka w proszku,
  • 100 ml wody,
  • 100 ml mleka,
  • 250g musu z dyni,
  • przyprawy do ciasta: jedna łyżeczka imbiru, jedna łyżeczka kurkumy, dwie łyżeczki kardamonu,
  • pasta z daktyli do smarowania: 150g daktyli, 100g orzechów nerkowca, 5 łyżek mleczka kokosowego,
  • pasta do faszerowania: 3 łyżki sosu do smarowania, 100g puree z dyni, 50g masła orzechowego, 2 łyżki cynamonu, 1/4 szklanki wody.

Zaczynamy!

  1. Zacznij kilka godzin wcześniej od wsypania daktyli i orzechów nerkowca do miseczki. Zalej wszystko wrzątkiem i odstaw do nasączenia, najlepiej na noc. Po tym czasie całą mieszankę razem z wodą zblenduj na gładką masę z mleczkiem kokosowym.
  2. Przygotuj ciasto. Drożdże prasowane zasyp dwoma łyżeczkami cukru i wszystko wymieszaj aż zmieni stan skupienia na ciekły. Mąkę wsyp do miski razem ze wszystkimi składnikami (płynnymi drożdżami, jajkiem, mlekiem w proszku, mlekiem, wodą, musem z dyni oraz przyprawami. Na początku wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, a kiedy zacznie się łączyć w całą kulkę – zacznij zagniatać.
  3. Jeżeli ciasto się za bardzo klei do rąk możesz polać je łyżką lub dwoma oliwy z oliwek lub olejem rzepakowym i dokładnie rozsmarować to na wierzchu. Olej zapobiegnie przyklejaniu się do rąk i pomoże w późniejszym lepieniu babeczek.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny w trakcie zagniatając co najmniej raz.
  5. Przygotuj sos do faszerowania: wrzuć do blendera wszystkie składniki z przepisu i zblenduj. Dzisiejszy przepis jest naprawdę banalnie prosty!
  6. Po wyrośnięciu ciasta podziel je na mniejsze części (ja odkrajam kawałek ciasta wielkości pięści nożem). Taki kawałek ciasta rozwałkuj na podłużne długie paski szerokości około połowy dłoni. Posmaruj te paski pastą do faszerowania i zwiń w rulon. Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
  7. Gotowe bułeczki piecz w piekarniku w 180 stopniach około 20-25 minut.
  8. Kiedy bułeczki delikatnie przestygną przekrój je na pół i posmaruj pastą do smarowania. I tyle. I aż tyle. Wszystkiego dyniowego kochani! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *