Dyniowa z gorgonzolą

Wpadłam do sklepu i ją zobaczyłam – dynia! Najpiękniejsza, najdorodniejsza oznaka jesieni. Jakoś tak się złożyło, że ostatnio jakoś mi tak zimniutko, więc przyszła pora na zupę krem. W mojej wersji najpierw gotuję rosół. Było to spowodowane tym, że miałam ogromną ochotę na pasztecik rosołowy, który możecie znaleźć tutaj <klik>. Dobra, czas na gotowanie, bo trochę czasu będzie bulgotać. <3

Czego potrzebujemy?

  • 5-6 udek z kurczaka,
  • 1 wołowa porcja rosołowa,
  • 1 opalona cebula,
  • 1 duży seler,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 por (białą i zielona część),
  • 2 bataty,
  • 2 marchewki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 200 g gorgonzoli,
  • jedna mała dynia (moja miała 2kg),
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 listków laurowych,
  • garnek 5 litrowy,
  • przyprawy do smaku (słodka papryka 5 łyżeczek, chilli 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, gałka muszkatołowa 1 łyżeczka, sól i pieprz).

  1. Mięso opłucz i włóż do garnka. Zalej je do 3/4 garnka zimną wodą. Włącz na średni ogień. Poczekaj, aż zacznie pojawiać się szumowina. Zbierz ją łyżką lub sitkiem.
  2. Warzywa obierz i umyj. Selera pokrój na ćwiartki. Polecam obierać wszystko (również dynię pokrojoną na 8 części) obieraczką.
  3. Zieloną część pora, natkę pietruszki oraz rozmaryn zwiąż nitką.
  4. Kiedy już zdejmiesz całą szumowinę zmniejsz gaz na mały i włóż obrane warzywa (białą część pora, marchewki, selera, opaloną cebulę), związaną zieleninę oraz ziarna i liście (ja używam do tego zaparzacza do herbaty, można też użyć sitka). Gotuj około 3h.
  5. Dynię oraz bataty pokrój w kostkę (im mniejszą tym szybciej się ugotują).
  6. Po tym czasie wyjmij wszystko z zupy (jeżeli przygotowujesz pasztet, sprawdź czego nie wyrzucać!). Wrzuć dynię oraz bataty. Jeżeli chcesz, aby zupa była jeszcze gęstsza możesz dodać kilka ziemniaczków również pokrojonych w kostkę). Gotuj do miękkości. Dodaj ser i przyprawy. Wszystko zblenduj.
  7. Podawaj zupę – ja swoją podałam z kawałkami gorgonzoli oraz płatkami migdałowymi. Możesz użyć też śmietany 18%, czy jogurtu greckiego. Oczywiście sprawdzą się też pestki z dyni czy prażone pestki słonecznika. No i moje ulubione – pietruszka lub szczypiorek. Wybieraj co chcesz i rozkoszuj się aksamitnym, wyrazistym i pysznym kremem. Smacznego <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *