Domowe sajgonki

Sajgonki są chyba jednym z najopularniejszych dań orientalnych w Polsce. Serwuje się je w każdym możliwym chińczyku. Dodatkowo możemy je kupić w większości supermarketów. Jednak takie kupne, gotowe nie są najzdrowsze. Oczywiście, przedstawiony przepis nie jest do końca FIT, jednak nie zawiera w sobie tych wszystkich konserwantów, a smakują 100 razy lepiej! No to do dzieła!

Czego potrzebujemy?

  • 1 jajko,
  • 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem,
  • 2 łyżeczki papryki,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 4 łyżeczki mielonego czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego chilli,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • sok z połowy limonki,
  • kilka listków kolendry,
  • papier ryżowy (mi wyszło dokładnie 25 sajgonek = 25 szt papieru ryżowego),
  • pędzelek (jeżeli nie masz kuchenego może być taki malarski, ale czyściutki i nie używany!),
  • olej do smażenia.

sajgonki Zaczynamy!

  1. Zaczynamy od farszu. Mięso z przyprawami oraz jajkiem wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, szalotki ze szczypiorem oraz marchewkę (ja obraną marchewkę obieram obieraczką dalej, a potem siekam powstałe paski). Dodaj sos sojowy oraz ocet. Wszystko ręcznie wymieszaj i odstaw na 15 minut do zamarynowania (jak masz więcej czasu zostaw na 30 min).
  2. Kiedy mięso się zamarynuje przyjdzie pora na zwijanie. Pojedyńczy papier ryżowy namocz pędzelkiem wodą do czasu, aż będziesz w stanie go zawijać bez łamania. Łyżkę farszu połóż na papierze i zwiń sajgonkę (najpierw złóż oba boki, potem dól i na koniec roluj do samej góry).
  3. Kiedy już będziesz zbliżać się do ostatnich sajgonek rozgrzej olej do smażenia. Uważaj, zwinięte sajgonki muszą trochę wyschnąć zanim trafią na patelnię, ponieważ mokre z gorącym olejem się nie polubią!
  4. Podawaj sajgonki z sosjem sojowym, sosem słodko-pikantnym lub z czymkolwiek innym, co lubisz! Smacznego! 
    DSC_0091

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.