Masz czasami ochotę na coś pysznego, niekoniecznie zdrowego, lecz ostrego? To przepis dla Ciebie! Ja osobiście uwielbiam ostre jedzenie – chilli dodaję do wszystkiego, co możliwe. A to bardzo dobrze! Papryczki chilli mają działania bakteriobójcze i wspomagają odporność. No więc w trosce o swoje zdrowie bierz się do dzieła!
Czego potrzebujemy?
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 puszka (400g) czerwonej fasoli z zalewą,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 3 (soczyste!) pomidory,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- pęczek pietruszki,
- 3 łyżki papryki mielonej,
- 2 łyżki oregano,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka pieprzu,
- 2 łyżki chilli,
- 1 łyżecza kminku mielonego,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- olej i łyżka masła do smażenia,
- tarty żółty ser oraz śmietana 18% do dekoracji (i wykończenia smakowitego dania!).
Zaczynamy!
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plastry. Rozgrzej masło w garnku i usmaż cebulę z czosnkiem (dodaj odrobinę soli do smażenia cebuli – wyciągnie z niej jeszcze wiecej smaku i aromatu).
- Kiedy cebula się zeszkli dorzuć do garnka mięso oraz dodaj połowę słodkiej papryki, połowę ostrej papryki, połowę soli, połowe pieprzu oraz resztę przypraw (już w całości!). Wymieszaj z mięsem i smaż około 5 minut, co chwilę mieszając.
- Pokrojone w kostkę pomidory (jeżeli chcesz je wyparzyć nie pozbywaj się skórki – ona też aromatyzuje danie) dorzuć do mięsa i gotuj pod przykryciem do czasu, aż pomidory się rozpadną i zamienią się w sos. Powinno to trwać około 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodaj resztę przypraw, przecier pomidorowy oraz fasolę wraz z zalewą.
- Natkę pietruszki posiekaj. Połowę dorzuć do gotującego się mięsa, resztę zostaw do dekoracji.
- Duś mięso około godziny. Jeżeli jesteś wielbicielem ostrej kuchni, dodaj trochę więcej chilli (polecam dodatkową duuużą łyżkę). Podawaj w misce jak zupę. Udekoruj danie startym serem, łyżką śmietany oraz posiekaną natką pietruszki. Pamiętaj tylko o czymś zimnym do picia! Woda z limonką? A może mohito? Smacznego!