Déjeuner – zapraszam do Francji!

Kontynuujemy nasze kulinarne podróże i tym razem zapraszam Was do Francji! Aby jednak utrudnić sobie wyzwanie – dziś całe menu zostało przygotowane w wersji wegańskiej. Zaczniemy od zupki, a jeżeli już łączymy zupa i Francja w jednym zdaniu, nie może wyjść nic innego niż zupa cebulowa. Aby uszlachetnić jednak tą potrawę pokażę Wam również, jak w domu zrobić pyszne, cieplutkie, świeżutkie bagietki. Następnie pokażę Wam przepis na najsłynniejsze danie pewnego animowanego szczura – ratatouille. Do standardowych składników, takich jak bakłażan i cukinia dodamy jednak plastry batata, a do samego sosu pomidorowego dorzucimy czerwoną soczewicę. Na sam koniec pokażę Wam przepis na Kurczaka Marengo, jednak za mięso posłuży nam tofu przygotowane dzięki inspiracji z Jadłonomii (jeżeli jeszcze nie próbowaliście tego przepisu zmieniającego życie kliknijcie to <klik> i zmieńcie swoje życie). To co, zaczynamy?

Zupa cebulowa

Czego potrzebujemy?

  • 5 cebul,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • pół szklanki wina białego wytrawnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina tartego wegańskiego sera do zapieczenia,
  • kromka bagietki (przepis na bagietkę na końcu wpisu*).

Zaczynamy!

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Czosnek również obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej garnek z oliwą z oliwek na średnim ogniu. Wrzuć na nią cebulę i dodaj odrobinę soli. Cebulę smaż powoli przez około 20-30 minut mieszając co jakiś czas. Wszystko powinno się delikatnie skarmelizować i nabrać głębokiego koloru.
  2. Po tym czasie dodaj bulion, wino oraz przyprawy. Wszystko delikatnie gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Do miseczki żaroodpornej wlej zupę, włóż kromkę i posyp ją serem. Na koniec możesz wszystko delikatnie posypać oregano.
  4. I wszystko gotowe! Banalnie prosty przepis na przepyszną zupę. Smacznego!

Ratatouille

Czego potrzebujemy?

  • bakłażan,
  • cukinia,
  • batat,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soczewicy czerwonej,
  • pół szklanki bulionu,
  • 3 łyżeczki papryki wędzonej, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki bazylii i łyżeczka lubczyku.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek zmieszane z łyżeczką tymianku, łyżeczką oregano i przeciśniętymi przez praskę 2-ma ząbkami czosnku.

Zaczynamy!

  1. Pokrój cukinię i batata na cienkie plastry i wrzuć do miski. Posyp wszystko łyżeczką soli i wszystko wymieszaj. Odstaw do momentu, aż warzywa puszczą wodę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wrzuć do niego 2 papryki, przekrojoną na pół cebulę oraz czosnek polany oliwą, posypany odrobiną soli i zawinięty w folie aluminiową. Piecz wszystko przez 10 minut (papryka musi się lekko przypiec tak, aby można było zdjąć z niej skórę).
  3. Upieczone warzywa wrzuć do blendera z łyżeczką oliwy z oliwek. Przelej wszystko do garnuszka. Dodaj przecier pomidorowy, bulion, soczewicę oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut. Posól wszystko do smaku.
  4. Pokrój batata w bardzo cienkie plastry.
  5. Na blaszkę (najlepiej użyj tortownicy lub naczynia na tatrę) wylej sos pomidorowy. Na to ułóż plastry cukinii, bakłażana oraz batata. kiedy już wypełnisz całą blaszkę, polej wszystko mieszanką oliwy z ziołami.
  6. Piecz wszystko pod folią aluminiową 20 minut, a następnie 10 minut bez folii w 190 stopniach. Smacznego!
Smacznego!

Kurczak Tofu Marengo

Czego potrzebujemy?

  • 1 kostka tofu wędzonego,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 5 pieczarek,
  • 50g mrożonego groszku (lub z puszki),
  • 10 zielonych oliwek bez pestek,
  • 1/5 szklanki mąki,
  • skrobia ziemniaczana do obtoczenia tofu i olej rzepakowy do smażenia,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • siekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Zaczynamy!

  1. Wyjmij tofu z opakowania o odciśnij w papier ręcznikowy. Następnie pokrój je w plastry i obtocz w skrobi ziemniaczanej. Usmaż wszystko z dwóch stron na oleju rzepakowym. Odstaw tofu na później.
  2. Pieczarki i czosnek pokrój w plastry i usmaż na odrobinie oliwy z oliwek.
  3. Dodaj resztę oliwy z oliwek i poczekaj, aż nabierze temperatury. Następnie dodaj mąkę i przesmaż wszystko przez około minutę ciągle mieszając aż stworzy się zasmażka. Dodaj bulion i pomidory, wszystko zamieszaj.
  4. Na patelnie dodaj groszek oraz posiekane oliwki. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodaj również wino i tofu. Gotuj wszystko przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Podawaj wszystko posypane natką pietruszki. Smacznego!

*Bagietka

Czego potrzebujemy? Przepis na 4 bagietki.

  • 570g mąki chlebowej typu 750,
  • 340g mąki żytniej typu 720,
  • (możesz opcjonalnie użyć 910g zwykłej mąki pszennej),
  • 590g/ml wody,
  • 20g soli,
  • 4 g suchych drożdzy.

Zaczynamy:

  1. Przygotuj zaczyn: zmieszaj 230g mąki chlebowej, 150g wody, 10g soli, 1/8 łyżeczki drożdży wsyp do słoika. Zmieszaj to wszystko używając drewnianej łyżki. Słoik zakryj folia spożywczą i odstaw zaczyn na noc.
  2. Rano zmieszaj w misce resztę składników z zaczynem i wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto może się kleić do rąk. Zakrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Po dwóch godzinach zagnieć ciasto jeszcze raz i odstaw. Ja swoje ciasto trzymam około 7-8 godzin przed upieczeniem i w tym czasie zagniatam około 3-4 razy. Żeby ciasto mniej kleiło się do rąk – zamocz rękę w wodzie.
  4. Kiedy ciasto będzie gotowe, podziel je na 4 części i uformuj bagietki. Piecz je przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *