Kontynuujemy nasze kulinarne podróże i tym razem zapraszam Was do Francji! Aby jednak utrudnić sobie wyzwanie – dziś całe menu zostało przygotowane w wersji wegańskiej. Zaczniemy od zupki, a jeżeli już łączymy zupa i Francja w jednym zdaniu, nie może wyjść nic innego niż zupa cebulowa. Aby uszlachetnić jednak tą potrawę pokażę Wam również, jak w domu zrobić pyszne, cieplutkie, świeżutkie bagietki. Następnie pokażę Wam przepis na najsłynniejsze danie pewnego animowanego szczura – ratatouille. Do standardowych składników, takich jak bakłażan i cukinia dodamy jednak plastry batata, a do samego sosu pomidorowego dorzucimy czerwoną soczewicę. Na sam koniec pokażę Wam przepis na Kurczaka Marengo, jednak za mięso posłuży nam tofu przygotowane dzięki inspiracji z Jadłonomii (jeżeli jeszcze nie próbowaliście tego przepisu zmieniającego życie kliknijcie to <klik> i zmieńcie swoje życie). To co, zaczynamy?
Zupa cebulowa
Czego potrzebujemy?
- 5 cebul,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- pół szklanki wina białego wytrawnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina tartego wegańskiego sera do zapieczenia,
- kromka bagietki (przepis na bagietkę na końcu wpisu*).
Zaczynamy!
- Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Czosnek również obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej garnek z oliwą z oliwek na średnim ogniu. Wrzuć na nią cebulę i dodaj odrobinę soli. Cebulę smaż powoli przez około 20-30 minut mieszając co jakiś czas. Wszystko powinno się delikatnie skarmelizować i nabrać głębokiego koloru.
- Po tym czasie dodaj bulion, wino oraz przyprawy. Wszystko delikatnie gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Do miseczki żaroodpornej wlej zupę, włóż kromkę i posyp ją serem. Na koniec możesz wszystko delikatnie posypać oregano.
- I wszystko gotowe! Banalnie prosty przepis na przepyszną zupę. Smacznego!
Dwie porcje przepysznej zupki i baaaardzo dużo chlebka.
Ratatouille
Czego potrzebujemy?
- bakłażan,
- cukinia,
- batat,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soczewicy czerwonej,
- pół szklanki bulionu,
- 3 łyżeczki papryki wędzonej, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki bazylii i łyżeczka lubczyku.
- 3 łyżki oliwy z oliwek zmieszane z łyżeczką tymianku, łyżeczką oregano i przeciśniętymi przez praskę 2-ma ząbkami czosnku.
Zaczynamy!
- Pokrój cukinię i batata na cienkie plastry i wrzuć do miski. Posyp wszystko łyżeczką soli i wszystko wymieszaj. Odstaw do momentu, aż warzywa puszczą wodę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wrzuć do niego 2 papryki, przekrojoną na pół cebulę oraz czosnek polany oliwą, posypany odrobiną soli i zawinięty w folie aluminiową. Piecz wszystko przez 10 minut (papryka musi się lekko przypiec tak, aby można było zdjąć z niej skórę).
- Upieczone warzywa wrzuć do blendera z łyżeczką oliwy z oliwek. Przelej wszystko do garnuszka. Dodaj przecier pomidorowy, bulion, soczewicę oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut. Posól wszystko do smaku.
- Pokrój batata w bardzo cienkie plastry.
- Na blaszkę (najlepiej użyj tortownicy lub naczynia na tatrę) wylej sos pomidorowy. Na to ułóż plastry cukinii, bakłażana oraz batata. kiedy już wypełnisz całą blaszkę, polej wszystko mieszanką oliwy z ziołami.
- Piecz wszystko pod folią aluminiową 20 minut, a następnie 10 minut bez folii w 190 stopniach. Smacznego!
Potrawa przed pieczeniem.
Potrawa po pieczeniu.

Kurczak Tofu Marengo
Czego potrzebujemy?
- 1 kostka tofu wędzonego,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- puszka pomidorów krojonych,
- 5 pieczarek,
- 50g mrożonego groszku (lub z puszki),
- 10 zielonych oliwek bez pestek,
- 1/5 szklanki mąki,
- skrobia ziemniaczana do obtoczenia tofu i olej rzepakowy do smażenia,
- 1 szklanka białego wytrawnego wina,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- siekana natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy!
- Wyjmij tofu z opakowania o odciśnij w papier ręcznikowy. Następnie pokrój je w plastry i obtocz w skrobi ziemniaczanej. Usmaż wszystko z dwóch stron na oleju rzepakowym. Odstaw tofu na później.
- Pieczarki i czosnek pokrój w plastry i usmaż na odrobinie oliwy z oliwek.
- Dodaj resztę oliwy z oliwek i poczekaj, aż nabierze temperatury. Następnie dodaj mąkę i przesmaż wszystko przez około minutę ciągle mieszając aż stworzy się zasmażka. Dodaj bulion i pomidory, wszystko zamieszaj.
- Na patelnie dodaj groszek oraz posiekane oliwki. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodaj również wino i tofu. Gotuj wszystko przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Podawaj wszystko posypane natką pietruszki. Smacznego!
*Bagietka
Czego potrzebujemy? Przepis na 4 bagietki.
- 570g mąki chlebowej typu 750,
- 340g mąki żytniej typu 720,
- (możesz opcjonalnie użyć 910g zwykłej mąki pszennej),
- 590g/ml wody,
- 20g soli,
- 4 g suchych drożdzy.
Zaczynamy:
- Przygotuj zaczyn: zmieszaj 230g mąki chlebowej, 150g wody, 10g soli, 1/8 łyżeczki drożdży wsyp do słoika. Zmieszaj to wszystko używając drewnianej łyżki. Słoik zakryj folia spożywczą i odstaw zaczyn na noc.
- Rano zmieszaj w misce resztę składników z zaczynem i wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto może się kleić do rąk. Zakrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po dwóch godzinach zagnieć ciasto jeszcze raz i odstaw. Ja swoje ciasto trzymam około 7-8 godzin przed upieczeniem i w tym czasie zagniatam około 3-4 razy. Żeby ciasto mniej kleiło się do rąk – zamocz rękę w wodzie.
- Kiedy ciasto będzie gotowe, podziel je na 4 części i uformuj bagietki. Piecz je przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego!