Jaki jest najbardziej jesieniarski wypiek? Oczywiście, że cynamonki. Są banalnie proste, aromatyczne, no i na wspaniałym cieście drożdżowym. Można zrobić coś bardziej jesiennego? Oczywiście! Dziś pokażę Wam przepis na cynamonki z jabłkami oraz dynią.
W samym przepisie użyłam sporo słodziku, aby ograniczyć cukier. Jeżeli akurat nie masz słodziku możesz śmiało sięgnąć po to, co masz w domu. I standardowo używam w swoim przepisie musu z dyni, nie ma dla mnie chyba bardziej uniwersalnego warzywa o tej porze roku.
Czego potrzebujemy?
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 600 g mąki pszennej,
- 40 g cukru oraz 60 g słodzika,
- 100 g roztopionego masła,
- 20 g świeżych drożdży,
- 100 g musu z dyni (jak go przygotować tłumaczyłam już poście z dyniowymi inspiracjami),
- 300 g przecieru z jabłek (przepis na niego znajdziecie w poście na Świąteczną szarlotkę, można pominąć w nim przyprawy, ponieważ osobno będziemy przyprawiać wszystko cynamonem),
- 3 łyżki cynamonu zmieszane z 50 g słodzika lub cukru,
- do smarowania: jedno jajko oraz łyżeczka mleka,
- opcjonalnie miód do polania.
Zaczynamy!
- W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto. Drożdże mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru i mieszamy, aż zmienią swój stan skupienia na płynny. Następnie do miski wrzucamy mąkę, mleko, mus z dyni, jajka, pozostałą ilość cukru oraz drożdże. Mieszamy wszystko, zagniatamy w piękną i jednolitą kulkę. Ciasto drożdżowe bardzo lubi być ugniatanie, każda dodatkowa minuta będzie pomocna. Na sam koniec ugniatania dolewamy masło, zagniatamy je, przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na godzinę/dwie.
- W czasie, kiedy ciasto będzie rosło możemy je dodatkowo delikatnie zagnieść raz lub dwa (co godzinę).
- Wyrośnięte ciasto oprószamy mąką i wykładamy na blat. Następnie wałkujemy je na cienką warstwę. Na to nakładamy mus z jabłek i równomiernie rozsmarowujemy. Na koniec mieszamy cukier z cynamonem i oprószamy całość.
- W zależności od tego, jak Wam wygodniej, są dwa sposoby na zawijanie rolek. Możecie zwinąć całe ciasto w jeden wielki rulon i następnie nożem odkrajać pojedyncze kawałki. Drugi sposób to krojenie ciasta na cieńsze paski i zawijanie je osobno w rulon. Z uwagi na to, że oprócz cynamonu mamy też przecier jabłkowy, używając drugiego sposobu możemy się delikatnie namęczyć, jednak uważam, że same cynamonki wychodzą ładniejsze. Z ciasta wyszło mi około 12 porcji.
- Gotowe cynamonki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miseczki wbijamy jajko oraz około łyżeczkę mleka, dokładnie mieszamy widelcem, a następnie pędzelkiem smarujemy tym cynamonki.
- Cynamonki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu dałam im chwilę odpocząć i polałam delikatną warstwą dobrego miodu. A jak pachniało nimi w całym domu i na klatce!

