Cynamonki z jabłkami

Jaki jest najbardziej jesieniarski wypiek? Oczywiście, że cynamonki. Są banalnie proste, aromatyczne, no i na wspaniałym cieście drożdżowym. Można zrobić coś bardziej jesiennego? Oczywiście! Dziś pokażę Wam przepis na cynamonki z jabłkami oraz dynią.

W samym przepisie użyłam sporo słodziku, aby ograniczyć cukier. Jeżeli akurat nie masz słodziku możesz śmiało sięgnąć po to, co masz w domu. I standardowo używam w swoim przepisie musu z dyni, nie ma dla mnie chyba bardziej uniwersalnego warzywa o tej porze roku.

Czego potrzebujemy?

  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru oraz 60 g słodzika,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 100 g musu z dyni (jak go przygotować tłumaczyłam już poście z dyniowymi inspiracjami),
  • 300 g przecieru z jabłek (przepis na niego znajdziecie w poście na Świąteczną szarlotkę, można pominąć w nim przyprawy, ponieważ osobno będziemy przyprawiać wszystko cynamonem),
  • 3 łyżki cynamonu zmieszane z 50 g słodzika lub cukru,
  • do smarowania: jedno jajko oraz łyżeczka mleka,
  • opcjonalnie miód do polania.

Zaczynamy!

  1. W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto. Drożdże mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru i mieszamy, aż zmienią swój stan skupienia na płynny. Następnie do miski wrzucamy mąkę, mleko, mus z dyni, jajka, pozostałą ilość cukru oraz drożdże. Mieszamy wszystko, zagniatamy w piękną i jednolitą kulkę. Ciasto drożdżowe bardzo lubi być ugniatanie, każda dodatkowa minuta będzie pomocna. Na sam koniec ugniatania dolewamy masło, zagniatamy je, przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na godzinę/dwie.
  2. W czasie, kiedy ciasto będzie rosło możemy je dodatkowo delikatnie zagnieść raz lub dwa (co godzinę).
  3. Wyrośnięte ciasto oprószamy mąką i wykładamy na blat. Następnie wałkujemy je na cienką warstwę. Na to nakładamy mus z jabłek i równomiernie rozsmarowujemy. Na koniec mieszamy cukier z cynamonem i oprószamy całość.
  4. W zależności od tego, jak Wam wygodniej, są dwa sposoby na zawijanie rolek. Możecie zwinąć całe ciasto w jeden wielki rulon i następnie nożem odkrajać pojedyncze kawałki. Drugi sposób to krojenie ciasta na cieńsze paski i zawijanie je osobno w rulon. Z uwagi na to, że oprócz cynamonu mamy też przecier jabłkowy, używając drugiego sposobu możemy się delikatnie namęczyć, jednak uważam, że same cynamonki wychodzą ładniejsze. Z ciasta wyszło mi około 12 porcji.
  5. Gotowe cynamonki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miseczki wbijamy jajko oraz około łyżeczkę mleka, dokładnie mieszamy widelcem, a następnie pędzelkiem smarujemy tym cynamonki.
  6. Cynamonki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu dałam im chwilę odpocząć i polałam delikatną warstwą dobrego miodu. A jak pachniało nimi w całym domu i na klatce!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.