Co za Meksyk!

Witam ponownie kochani! Niestety pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Zamiast pięknej złotej jesieni mamy szarą pluchę. Jednak to nie jest powód, aby uśmiech nam schodził z twarzy! Jaka jest moja propozycja na takie warunki? Domowy Meksyk! Kuchnia kolorowa, aromatyczna, pikantna… Aż ślinka cieknie na samą myśl. Oczywiście po raz kolejny pokażę kilka moich propozycji, wybierzcie swoja ulubioną lub zróbcie je wszystkie, serdecznie polecam!

Czego potrzebujemy? Kremowa zupa z pomidorów z meksykańskimi dodatkami! Przepis wegański.

  • 3 pomidory,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • dwie małe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 łyżeczki suszonego chilli (ja użyłam peperoncini oraz chipotle wędzone),
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • przyprawy: łyżeczka chilli, 3 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki natki pietruszki, 5 łyżeczek słodkiej papryki w przyprawie, 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól oraz pieprz,
  • do ozdoby: prażone płatki migdałów oraz siekana kolendra lub pietruszka.

Zaczynamy!

  1. Posiekaj cebulę oraz czosnek. Smaż na oliwie z oliwek z odrobiną soli około 5 minut. Zdejmij z patelni, odstaw na bok.
  2. Pokrój pomidory i wrzuć na gorącą patelnię z odrobiną soli oraz z pokrojoną papryczką chilli. Smaż do momentu, aż pomidory puszczą soki i staną się miękkie.
  3. Do garnka wrzuć smażone pomidory, pomidory w puszce oraz cebulę z czosnkiem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15-20 minut.
  4. Dodaj pół szklanki wody i wszystko zblenduj.
  5. Do kremu dodaj kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Dodatkowo wlej około 3 łyżki zalewy z fasoli do zupy. Na sam koniec dodaj chilli. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez godzinę.
  6. Płatki migdałów upraż na patelni. Wszystko wyłóż na talerz. I to tyle 🙂 Smacznego!

Czego potrzebujemy? Taco z nadzieniem z wołowiny!

  • 10 tortilli kukurydzianych do taco,
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 cebula oraz 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 2 pomidory,
  • przyprawy: 1 łyżeczka chilli, 2 łyżeczka oregano, 2 łyżeczka kminu rzymskiego, 4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • kilka marynowanych papryczek jalapeno (im więcej ich użyjesz tym będzie ostrzejsze!),
  • sól oraz pieprz,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • Dodatkowo do podania: czerwona cebula, tarty ser żółty, kukurydza z puszki, siekana natka pietruszki, limonka.

Zaczynamy!

  1. Siekaną cebulę oraz czosnek i papryczki usmaż na oliwie przez około 5 minut. Odłóż na bok po usmażeniu.
  2. Mięso z połową przypraw smaż przez około 8 minut co chwile mieszając. Odstawiamy również na bok po usmażeniu.
  3. Na patelnie wrzuć pokrojone pomidory z odrobiną soli. Smaż do momentu, aż puszczą soki.
  4. Do garnka wrzuć mięso, pomidory oraz cebule z czosnkiem. Zalej bulionem. Dodaj resztę przypraw oraz przypraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać kilka łyżeczek marynaty z papryczek.
  5. Gotuj przez około 30 minut do godziny, aż bulion odparuje.
  6. Gotowe mięso włóż do tortilli, dodaj cebulę pokrojoną w paski, kukurydzę, tarty ser oraz posyp pietruszką. Podaj z limonką. Smacznego!

Czego potrzebujemy? Kurczak z sosem mole!

  • Na sos: 5 czerwonych papryczek chilli, 3 pomidory pokrojone w kostkę, 1 siekana cebula, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kolendry mielonej, pół łyżeczki kminku, 3 łyżki uprażonych na patelni nasion sezamu, 3 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych, 6 rodzynek, szklanka bulionu, pół tabliczki gorzkiej czekolady oraz 2 łyżeczki kakao, 4 łyżki słodkiej papryki, sok z połowy limonki, sól oraz pieprz.
  • Na kurczaka: pół kilo piersi z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki cebuli suszonej, 2 łyżki oregano, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka soli oraz pieprzu, oliwa do smażenia.
  • Grzanki: 4 kromki chleba, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprzu oraz oregano.

Zaczynamy!

  1. Papryczki chilli opal na patelni lub na gazie, aby były lekko przypalone. Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw na 20 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odcedź je oraz usuń gniazda nasienne.
  2. Wszystkie składniki na sos oprócz czekolady, kakao oraz słodkiej papryki dodaj do przygotowanych papryczek i zblenduj.
  3. Wlej wszystko do garnuszka i delikatnie zagotuj. Kiedy wszystko zacznie bulgotać, dodaj czekoladę, kakao oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zagotuj przez następne 15 minut, dopraw solą i pieprzem.
  4. Pierś z kurczaka pokrój na 3-4 mniejsze kawałki. Obtocz w przeciśniętym przez praskę czosnku wraz z resztą przypraw, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Smaż na gorącej patelni po około 4 minuty z każdej strony.
  5. Kromki chleba pokrój w kwadraty. Wrzuć je na suchą patelnię, skrop oliwą i posyp przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż do momentu uzyskania grzanek (około 5-8 minut).
  6. Na talerz nalej sos, na to wyłóż kurczaka i obsyp grzankami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.