Buuuurgeeerrryyyyy. Nawet nie wiecie, jak często słyszę to, kiedy pytam: „Słonko, co byś chciał dziś zjeść na obiad?”. Ta, mój facet to fanatyk burgerów… Życie zmusiło mnie do tego, żeby zacząć je robić samodzielnie w domu, żeby nie zbankrutować na jedzeniu na mieście. A że zawsze muszę dołożyć swoje 3 grosze, to dziś pokażę Wam moje 3 wersje na domowe burgery. Lecimy do pracy!
BURGER KLASYCZNY – najczęściej gości w moim domu, bo jednak tradycja zawsze smakuje najlepiej. Pokażę Wam, jak robię go ja – w tej wersji chodzi o to, aby było szybko i smacznie. Jeżeli chcecie, dodajcie swoje ulubione dodatki: pomidora posypanego oregano lub bazylią, świeżutki listek sałaty, a może macie ochotę na sadzone jajko? Poniżej macie szablon, dodajcie to co według Was jest najlepsze. Możecie też podążać za sezonem. W sierpniu możecie sięgnąć po boćwinę, fasolkę szparagową czy bób!
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z wołowiny (ja z tej ilości przygotowuję 5 kotletów),
- 50 ml piwa pszenicznego (jeżeli nie chcesz użyć w przepisie alkoholu, zamień piwo na bulion lub wodę),
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżeczki papryki wędzonej w przyprawie,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w przyprawie,
- jedna mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub ocet winny,
- sól, pieprz do smaku,
- 10 plastrów boczku parzonego,
- kilka ogórków kwaszonych,
- 5 plasterków sera,
- ulubione sosy, u mnie majonez i keczup,
- 5 kajzerek*.
Zaczynamy!
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj paprykę słodką oraz wędzoną, soli oraz pieprzu do smaku (ja dodaję około jedną łyżeczkę obu). Skrop sokiem z cytryny oraz piwem i wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej ugniatać ręką, żeby wpompować powietrze w mięso. Jeżeli masz czas odstaw do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na blaszkę ułóż przekrojone na pół kajzerki. Na dolną część połóż plasterek sera i wstaw do pieca. Piecz do momentu, kiedy ser się rozpuści.
- Na patelni podsmaż boczek na bekon. Na rozgrzanej patelni trzymaj plastry przez niecałą minutę z każdej strony. Nie używaj oleju, boczek sam wytopi z siebie tłuszcz.
- Mięso mielone uformuj w kotlety (ja dzielę na 5 porcji). Kotlety powinny być trochę większe niż kajzerki – podczas smażenia się skurczą. Dobrze rozgrzej patelnię i smaż kotlety na oleju rzepakowym około 2-3 minuty z każdej strony.
- Składaj swoje burgery! Ważne jest, aby każda warstwa była przyklejona do drugiej za pomocą sosu lub rozpuszczonego sera. Smacznego!
BURGER MEKSYKAŃSKI – a to już jest to, co kocham ja. Dużo sera, ale w nieoczywistej postaci. Fasola czerwona, kolendra… Rozpływam się na samą myśl. Sami się przekonajcie – naprawdę warto.
Składniki (tutaj wszystkie warstwy postaram się wypisać oddzielnie, żeby było Wam łatwiej wszystko przygotować):
- Kotlet: 500 g mięsa mielonego z wołowiny, pół pęczka kolendry, mała czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry, 50 ml piwa (możesz je zamienić dokładnie tak samo jak w poprzednim przepisie), 1 łyżeczka soku z limonki, sól oraz pieprz do smaku.
- Pasta z czerwonej fasoli: pół puszki czerwonej fasoli, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki soli i pieprzu.
- Salsa pomidorowa: 2 pomidory (ja wybrałam malinowe i były idealne) bez skórki i miąższu, 1 mała cebula, pół pęczka kolendry, sok z połowy limonki, sól oraz pieprz do smaku.
- Sos serowy: 200 g serka topionego, 50 ml mleka, pół łyżeczki chilli, sól i pieprz do smaku. Jeżeli lubisz, możesz dodać to tego sosu oregano, bazylię lub zamienić chilli na paprykę słodką.
- Nachosy serowe, odrobina siekanej kolendry.
- 5 kajzerek*.
Zaczynamy!
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz kolendrę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kmin rzymski, paprykę słodką, nasiona kolendry, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz dla smaku (ja dodaję około jedną łyżeczkę obu). Skrop sokiem z limonki oraz piwem i wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej ugniatać ręką, żeby wpompować powietrze w mięso. Jeżeli masz czas odstaw do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na blaszkę ułóż przekrojone na pół kajzerki. Piecz około 3-4 minuty, żeby bułka zrobiła się chrupiąca.
- Do rondelka włóż serek topiony, mleko oraz przyprawy. Na bardzo wolnym ogniu delikatnie mieszaj, aż otrzymasz aksamitny sos.
- Fasolę, śmietanę, paprykę wędzoną, sól oraz pieprz umieść w blenderze i zmiksuj na pastę.
- Pomidory bez skórki i miąższu (ja osobiście , żeby nie wyrzucać miąższu użyłam go do kolejnej wersji burgera!) drobno posiekaj i wrzuć do miseczki. Następnie posiekaj cebulę i obsyp ją delikatnie solą, pozostaw tak 5 minut. Dodaj tą cebulę do pomidorów, zmieszaj z kolendrą i sokiem z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec przypraw solą i pieprzem.
- Mięso mielone uformuj w kotlety (ja dzielę na 5 porcji). Kotlety powinny być trochę większe niż kajzerki – podczas smażenia się skurczą. Dobrze rozgrzej patelnię i smaż kotlety na oleju rzepakowym okoły 2-3 minuty z każdej strony.
- Składaj swoje burgery! Jedna podpowiedź – jedną część bułki posmaruj pastą z fasoli, drugą sosem serowym. Nachosy umieść na samej górze, prawdopodobnie podczas jedzenia będą najbardziej wpływać na to, że burger się rozjeżdża. Moją propozycję układu znajdziesz na rysunku powyżej 🙂
WEGETARIAŃSKI BURGER GRECKI – a oto propozycja na piątek lub dla wielbicieli vege dań. Akurat ja jestem wielką fanką sera halloumi, więc ten wybór był zupełnie oczywisty.
Składniki:
- pita grecka: 250 g mąki, 20 g drożdży świeżych, dwie łyżeczki cukru, 100 ml mleka, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soli.
- Sałatka grecka: pół cebuli czerwonej, pół ogórka w skórce, pół papryki, 8 pomidorków koktajlowych, dwie łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oregano, pół łyżeczki soli i pieprzu.
- Sos tzatziki: 200 g jogurtu greckiego, pół ogórka, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
- Ser halloumi.
- Pietruszka do ozdoby.
Zaczynamy!
- Przygotuj ciasto na pitę. Drożdże wymieszaj z cukrem do momentu, aż staną się płynne. Połącz je z ciepłym mlekiem i poczekaj 5 minut, aż się aktywują. Do miski przesiej mąkę, dodaj oliwę z oliwek, sól, a jeżeli masz ochotę na coś dodatkowego – 2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii nadadzą fajny smak oraz wygląd Twojej pity. Dodaj roztwór z drożdżami i dokładnie ugnieć. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj szybką sałatkę grecką. Czerwoną cebulę pokrój na piórka, paprykę w paski, ogórki w talarki, pomidorki koktajlowe na dwie lub cztery części. Wszystko wsyp do miseczki i dokładnie wymieszaj. Przygotuj z sos mieszając z oliwą musztardę, oregano, sól oraz pieprz i połącz z sałatką. Jeżeli masz ochotę dodaj kilka oliwek lub kaparów do swojej sałatki.
- Przygotuj sos tzatziki: ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, nadmiar wody odlej, dodaj serek grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.
- Ser halloumi pokrój na mniejsze paski i usmaż na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
- Ciasto na pitę zagnieć jeszcze raz. podziel na 6 do 8 kulek i rozwałkuj na placki. Smaż na suchej patelni do momentu, kiedy pojawią się delikatne brązowe zarumienienia.
- Złóż swoje burgery! Smacznego!
*Jeżeli masz ochotę samodzielnie zrobić bułki do hamburgerów zapraszam serdecznie po przepis tu.