Burgerowy dzień

Buuuurgeeerrryyyyy. Nawet nie wiecie, jak często słyszę to, kiedy pytam: „Słonko, co byś chciał dziś zjeść na obiad?”.  Ta, mój facet to fanatyk burgerów… Życie zmusiło mnie do tego, żeby zacząć je robić samodzielnie w domu, żeby nie zbankrutować na jedzeniu na mieście. A że zawsze muszę dołożyć swoje 3 grosze, to dziś pokażę Wam moje 3 wersje na domowe burgery. Lecimy do pracy!

BURGER KLASYCZNY – najczęściej gości w moim domu, bo jednak tradycja zawsze smakuje najlepiej. Pokażę Wam, jak robię go ja  – w tej wersji chodzi o to, aby było szybko i smacznie. Jeżeli chcecie, dodajcie swoje ulubione dodatki: pomidora posypanego oregano lub bazylią, świeżutki listek sałaty, a może macie ochotę na sadzone jajko? Poniżej macie szablon, dodajcie to co według Was jest najlepsze. Możecie też podążać za sezonem. W sierpniu możecie sięgnąć po boćwinę, fasolkę szparagową czy bób!

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z wołowiny (ja z tej ilości przygotowuję 5 kotletów),
  • 50 ml piwa pszenicznego (jeżeli nie chcesz użyć w przepisie alkoholu, zamień piwo na bulion lub wodę),
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej w przyprawie,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w przyprawie,
  • jedna mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub ocet winny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 10 plastrów boczku parzonego,
  • kilka ogórków kwaszonych,
  • 5 plasterków sera,
  • ulubione sosy, u mnie majonez i keczup,
  • 5 kajzerek*.

Zaczynamy!

  1. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj paprykę słodką oraz wędzoną, soli oraz pieprzu do smaku (ja dodaję około jedną łyżeczkę obu). Skrop sokiem z cytryny oraz piwem i wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej ugniatać ręką, żeby wpompować powietrze w mięso. Jeżeli masz czas odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.  Na blaszkę ułóż przekrojone na pół kajzerki. Na dolną część połóż plasterek sera i wstaw do pieca. Piecz do momentu, kiedy ser się rozpuści.
  3. Na patelni podsmaż boczek na bekon. Na rozgrzanej patelni trzymaj plastry przez niecałą minutę z każdej strony. Nie używaj oleju, boczek sam wytopi z siebie tłuszcz.
  4. Mięso mielone uformuj w kotlety (ja dzielę na 5 porcji). Kotlety powinny być trochę większe niż kajzerki – podczas smażenia się  skurczą. Dobrze rozgrzej patelnię i smaż kotlety na oleju rzepakowym około 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Składaj swoje burgery! Ważne jest, aby każda warstwa była przyklejona do drugiej za pomocą sosu lub rozpuszczonego sera. Smacznego!

BURGER MEKSYKAŃSKI – a to już jest to, co kocham ja. Dużo sera, ale w nieoczywistej postaci. Fasola czerwona, kolendra… Rozpływam się na samą myśl. Sami się przekonajcie – naprawdę warto.

Składniki (tutaj wszystkie warstwy postaram się wypisać oddzielnie, żeby było Wam łatwiej wszystko przygotować):

  • Kotlet: 500 g mięsa mielonego z wołowiny, pół pęczka kolendry, mała czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry, 50 ml piwa (możesz je zamienić dokładnie tak samo jak w poprzednim przepisie), 1 łyżeczka soku z limonki, sól oraz pieprz do smaku.
  • Pasta z czerwonej fasoli: pół puszki czerwonej fasoli, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki soli i pieprzu.
  • Salsa pomidorowa: 2 pomidory (ja wybrałam malinowe i były idealne) bez skórki i miąższu, 1 mała cebula, pół pęczka kolendry, sok z połowy limonki, sól oraz pieprz do smaku.
  • Sos serowy: 200 g serka topionego, 50 ml mleka, pół łyżeczki chilli, sól i pieprz do smaku. Jeżeli lubisz, możesz dodać to tego sosu oregano, bazylię lub zamienić chilli na paprykę słodką.
  • Nachosy serowe, odrobina siekanej kolendry.
  • 5 kajzerek*.

Zaczynamy!

  1. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz kolendrę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kmin rzymski, paprykę słodką, nasiona kolendry, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz dla smaku (ja dodaję około jedną łyżeczkę obu). Skrop sokiem z limonki oraz piwem i wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej ugniatać ręką, żeby wpompować powietrze w mięso. Jeżeli masz czas odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.  Na blaszkę ułóż przekrojone na pół kajzerki. Piecz około 3-4 minuty, żeby bułka zrobiła się chrupiąca.
  3. Do rondelka włóż serek topiony, mleko oraz przyprawy. Na bardzo wolnym ogniu delikatnie mieszaj, aż otrzymasz aksamitny sos.
  4. Fasolę, śmietanę, paprykę wędzoną, sól oraz pieprz umieść w blenderze i zmiksuj na pastę.
  5. Pomidory bez skórki i miąższu (ja osobiście , żeby nie wyrzucać miąższu użyłam go do kolejnej wersji burgera!) drobno posiekaj i wrzuć do miseczki. Następnie posiekaj cebulę i obsyp ją delikatnie solą, pozostaw tak 5 minut. Dodaj tą cebulę do pomidorów, zmieszaj z kolendrą i sokiem z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec przypraw solą i pieprzem.
  6. Mięso mielone uformuj w kotlety (ja dzielę na 5 porcji). Kotlety powinny być trochę większe niż kajzerki – podczas smażenia się skurczą. Dobrze rozgrzej patelnię i smaż kotlety na oleju rzepakowym okoły 2-3 minuty z każdej strony.
  7. Składaj swoje burgery! Jedna podpowiedź – jedną część bułki posmaruj pastą z fasoli, drugą sosem serowym. Nachosy umieść na samej górze, prawdopodobnie podczas jedzenia będą najbardziej wpływać na to, że burger się rozjeżdża. Moją propozycję układu znajdziesz na rysunku powyżej 🙂

WEGETARIAŃSKI BURGER GRECKI – a oto propozycja na piątek lub dla wielbicieli vege dań. Akurat ja jestem wielką fanką sera halloumi, więc ten wybór był zupełnie oczywisty.

Składniki:

  • pita grecka: 250 g mąki, 20 g drożdży świeżych, dwie łyżeczki cukru, 100 ml mleka, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soli.
  • Sałatka grecka: pół cebuli czerwonej, pół ogórka w skórce, pół papryki, 8 pomidorków koktajlowych, dwie łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oregano, pół łyżeczki soli i pieprzu.
  • Sos tzatziki: 200 g jogurtu greckiego, pół ogórka, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
  • Ser halloumi.
  • Pietruszka do ozdoby.

Zaczynamy!

  1. Przygotuj ciasto na pitę. Drożdże wymieszaj z cukrem do momentu, aż staną się płynne. Połącz je z ciepłym mlekiem i poczekaj 5 minut, aż się aktywują. Do miski przesiej mąkę, dodaj oliwę z oliwek, sól, a jeżeli masz ochotę na coś dodatkowego – 2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii nadadzą fajny smak oraz wygląd Twojej pity. Dodaj roztwór z drożdżami i dokładnie ugnieć. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Przygotuj szybką sałatkę grecką. Czerwoną cebulę pokrój na piórka, paprykę w paski, ogórki w talarki, pomidorki koktajlowe na dwie lub cztery części. Wszystko wsyp do miseczki i dokładnie wymieszaj. Przygotuj z sos mieszając z oliwą musztardę, oregano, sól oraz pieprz i połącz z sałatką. Jeżeli masz ochotę dodaj kilka oliwek lub kaparów do swojej sałatki.
  3. Przygotuj sos tzatziki: ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, nadmiar wody odlej, dodaj serek grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.
  4. Ser halloumi pokrój na mniejsze paski i usmaż na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  5. Ciasto na pitę zagnieć jeszcze raz. podziel na 6 do 8 kulek i rozwałkuj na placki. Smaż na suchej patelni do momentu, kiedy pojawią się delikatne brązowe zarumienienia.
  6. Złóż swoje burgery! Smacznego!

*Jeżeli masz ochotę samodzielnie zrobić bułki do hamburgerów zapraszam serdecznie po przepis tu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *