O jak dawno nie było tutaj wpisu, ale nie martwcie się, ciągle pracuję nad nowymi. Szykuję dla Was bardzo duży wpis, który ukaże się już w ten weekend, pełny słodkości, pyszności oraz oczywiście… miłości! Dziś jednak pokażę Wam mój nowy wymysł, czyli jak najeść się za 15 złoty w dwie osoby w pyszny sposób – jak to mówią, byle do pierwszego lub byle do 10-tego. Oprócz placków ziemniaczanych, naleśników czy jajecznicy można stworzyć wiele rzeczy pełne smaku i w granicy 15 zł. Jeżeli czasami zdarza Ci się źle oszacować swoje wydatki i szukasz oszczędności w jedzeniu, łap ode mnie parę rad jak sobie z tym poradzić:
- Zaplanuj sobie posiłki na dłuższy okres czasu układając listę zakupów. W ten sposób będziesz mógł zapobiec marnowaniu żywności, a co za tym idzie, mniej wydasz w całości. Możesz też używać danego produktu kilka razy – zaplanuj na jeden dzień naleśniki zapiekane, a na drugi krokiety. Kupując pieczarki jednego dnia możesz z nich zrobić sos do mięsa, a drugiego dnia resztę dodać je do zupy; jednego dnia możesz ugotować rosół, a drugiego przygotować z niego pomidorówkę; możesz też z mięsa oraz warzyw z rosołu upiec pasztet, a następnie zrobić z niego paszteciki z ciastem francuskim – tutaj znajdziesz pomysł na pasztet z rosołu <klik>.
- Oszczędności nie oznaczają odstawienie mięsa. Jeżeli starasz się oszczędzać, zdecyduj się na: pałeczki z kurczaka – około 5 zł, mielone mięso z indyka – około 8 zł, surową białą kiełbasę, dokładnie taką jak używam w tym przepisie – około 7 złoty. Kupując kurczaka w całości, który kosztuje około 12 zł, możesz z niego uzyskać porcję rosołową oraz 2 duże piersi z kurczaka.
- Jeżeli gotujesz tylko dla siebie zamiast kupować gotowe dania, zrób je sam, w większych ilościach, na kilka dni, a potem zamroź. Narobienie pierogów na 3 dni jest tańsze niż kupowanie ich gotowych w sklepach.
- Sprawdzaj ceny oraz gramatury. Zawsze najpierw sprawdzam skład. Jeżeli mam do wyboru przecier z pomidorów oraz przecier w 60% z pomidorów nie patrzę na cenę. Jednak w wielu przypadkach producenci nie manipulują składem, lecz gramaturą. Interesujący produkt może być tańszy, jednak może również jednocześnie posiadać mniej zawartości. Możesz porównywać produkty w takich sytuacjach dzięki cenom za kilogram. Takie zestandaryzowane ceny najlepiej pokażą Ci, który produkt jest najtańszy.
To tylko podstawowe wskazówki na temat budżetu na żywność. Nadeszła pora na przykładowy, tani wpis.
Czego potrzebujemy?
- pół kilo białej, surowej kiełbasy lub kiełbasek,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- 5 listków kapusty pekińskiej,
- 1 łyżka masła – polecam masło z dodatkiem jogurtu greckiego,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka imbiru mielonego,
- 1 łyżeczka chilli,
- sól do smaku.
Zaczynamy!
- Naczynie żaroodporne wyłóż kiełbaskami. Jeżeli posiadasz małe naczynie, możesz je ułożyć jedna na drugą.
- Cebulę, czosnek oraz sałatę pekińską pokrój w paski.
- Rozgrzej masło na patelni. Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę oraz czosnek z szczyptą soli. Kiedy cebula się zeszkli dodaj kapustę pekińską i podsmaż ją razem z cebulą przez około 5 minut. Tak przygotowane warzywa wyłóż na kiełbaski.
- Na tą samą patelnię wlej przecier pomidorowy. Dodaj do niego jogurt grecki. Mieszaj do czasu aż jogurt się rozpuści. Następnie dodaj przyprawy oraz sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem oblej kiełbaski.
- W piekarniku nagrzanym do 200 stopni piecz kiełbaski przez około 35 minut. Najlepiej 20 minut piecz pod przykryciem lub pod folią aluminiową, a 15 minut bez. Moje są podane ze szczypiorem oraz odrobiną jogurtu greckiego dla ozdoby. Smacznego!