Białe kiełbaski w cieście drożdzowym

Kiedyś biała kiełbasa kojarzyła mi się tylko z Wielkanocą. Całą rok czekałam, aż w ten jeden dzień w roku zasiądziemy do stołu na śniadanie i zjemy te smażone pyszności. Od niedawna zaczęłam eksperymentować z tym produktem i coś czuję, że nie raz zagości jeszcze na tym blogu. Dziś pokażę Ci sposób na kiełbaski w cieście drożdzowym – tym razem pieczone. Są dobre na śniadanie, drugie sniadanie lub kolacje. Można też z nich zrobić francuskie hot-dogi – wystarczy odciąć jedną końcówkę i dodać swoich ulubionych sosów. Można z nich zrobić wiele, czekam na Twoje propozycje, a tym czasem… do dzieła!

Czego potrzebujemy?

  • 8 białych kiełbasek,
  • 50g drożdzy,
  • szklanka mleka,
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 4 szalotki (lub dwie małe cebule),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego,
  • trochę masła do smażenia cebuli.

 

kielbaski w ciescie

Zaczynamy!

  1. Mleko delikatnie podgrzej (w garnuszku lub w mikrofali) tak, aby było ciepłe, ale żeby nie zrobił się kożuch. Dodaj do niego cukru i drożdzy (uważaj! jeżeli drożdze zaczną Ci rosnąć już w mleku mogą  Ci uciec ze szklanki i pobrudzić piękny blat kuchenny). Zaczyn odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce, np. pod światłem.
  2. Przesiej mąkę przez sitko (pomoże Ci to w pozbyciu się wszelkich grudek). Dodaj wszystkie przyprawy, oliwę i zaczyn. Ugniataj, ugniataj, ugniataj.
  3. Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na kolejne 20 minut, aż ciasto wyrośnie. Oczywiście, im dłużej tym lepiej, ale wiem, że możesz nie mieć tyle czasu na gotowanie. 🙂
  4. Cebulę obierz i pokrój w paseczki lub kostkę, a czosnek w plastry (nie za chude, bo będzie się palił!). Usmaż cebulę z czosnkiem na maśle.
  5. Kiedy ciasto będzie już gotowe podziel je na 8 równych kulek. Rozwałkuj je na takie płaty, aby na szerokość były o około 2 centymetry dłuższe niż kiełbaski, aby można je było swododnie zakleić(zobacz zdjęcie powyżej).
  6. Na rozwałkowanym cieście połóż kiełbasę i trochę cebuli. Zwiń kiełbaskę w rulon i zaklej miejsca styku ciasta (jeżeli ciasto nie chce Ci się skleić użyj odrobiny wody, aby złączyć uciążliwe miejsca).
  7. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku piecz kiełbaski około 25 minut. Moim zdaniem kiełbaski najlepsze są z sosem czosnkowym. Smacznego!

DSC_0083 DSC_0076

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *