Witajcie kochani! Dziś wpis pełny miłości i słodkości! Oczywiście nie bez powodu pojawia się on dziś… już niedługo świętujemy walentynki! Oczywiście, jeżeli nie macie swojej drugiej połówki ten wpis też jest dla Was! Przecież samemu też trzeba umieć się rozpieścić, jeżeli akurat nie ma nikogo, kto by nas w tym wyręczył. 🙂
Dlaczego śniadanie? To trochę ze względu na mój, a może lepiej powiedzieć nasz, tryb świętowania. Gotuję codziennie, kilka potraw dziennie, dlatego gdy mamy co świętować mój mężczyzna wyciąga mnie wieczorami z domu. Z rana natomiast mogę wziąć go z zaskoczenia i obudzić go miłym, słodkim, pysznym śniadaniem.
1. Pancake’i czekoladowe z bitą śmietaną
Czego potrzebujemy?
- 2 szklanki maślanki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżki kakao w wersji fit lub pół tabliczki rozpuszczonej czekolady,
- 50g masła,
- 200ml śmietanki 36%,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- banan lub inne owoce,
- syrop klonowy do polania.
Zaczynamy!
- Do dużej miski wlej maślankę oraz wbij jajko. Zacznij miksować. Następnie dodawaj po 1 łyżce mąki, a na koniec proszek do pieczenia cały czas miksując. Na sam koniec rozpuść masło i dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto na pancake powinno chwilę odstać, co najmniej 10 minut. Po tym czasie dodaj kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
- Smaż na suchej patelni (masło jest już w cieście i wystarczy w roli tłuszczu) na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
- Schłodzoną śmietankę ubijaj szybko mikserem. Kiedy śmietanka zgęstnieje dodaj do niej cukier puder i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj na talerzu po 4 lub 5 pancake’ów na sobie, ozdobione kawałkami banana lub innych owoców i polane syropem klonowym z bitą śmietaną. Smacznego!
2. Gruszki pod kruszonką
Czego potrzebujemy?
- 2 gruszki (najlepiej, aby były twarde i kwaśne, a nie miękkie i słodkie),
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka masła do owoców oraz 100g do kruszonki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 200g mąki orkiszowej,
- 100g cukru trzcinowego,
- 1 laska wanilii,
- płatki migdałów,
- lody (ja wybrałam bakaliowe, ale możesz wybrać swoje ulubione; jeżeli masz ochotę na domowe lody zapraszam do obejrzenia mojego przepisu na lody z mango i kardamonem).
Zaczynamy!
- Masło do kruszonki rozpuść w rondelku. Przekrój laskę wanilii i przy użyciu nożyka lub łyżeczki wyskrob z niej ziarenka. Następnie dodaj je do rozpuszczonego masła. Wsyp cukier trzcinowy i energicznie mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw masło do ostygnięcia (ostygnie szybciej, jeżeli z garnuszka przelejesz je do zimnej miski).
- Do miseczki z masłem przesiej mąkę. Ugnieć szybko ciasto (nie powinno się połączyć w jedną wielką kulkę, lecz się kruszyć w rękach).
- Gruszki umyj, usuń pestki i pokrój w paski lub w piórka. Wyłóż je do foremek (mogą być foremki do mini tart, tak jak widać na moich zdjęciach, lub też foremki do babeczek).
- SPOSÓB SZYBSZY: włóż masło oraz miód do mikrofali na 20 sekund, wyjmij i szybko mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. SPOSÓB DŁUŻSZY: w małym garnuszku rozpuść masło z miodem. Następnie dodaj cynamon. Tak przygotowaną mieszanką polej gruszki.
- Na oblane miodem gruszki pokrusz ciasto. Następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podawaj gorące z zimną kulką lodów i zjadaj szybko! Smacznego!
3. Owocowe sushi
Czego potrzebujemy?
- opakowanie (0,5kg) ryżu do sushi,
- 8-10 listków nori,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1 laska wanilii,
- 3 łyżki miodu,
- ulubione owoce (ja użyłam kiwi, mango, jabłka oraz gruszki),
- ulubione sosy (propozycje sosów znajdziesz w przepisie),
- mata bambusowa.
Zaczynamy!
- Ryż przepłucz pod wodą około 3 razy (w sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, odstawiamy na 5 minut i powtarzamy czynność).
- Kiedy już skończymy płukanie (najlepszym punktem zaczepienia jest woda, w której ryż się moczy; kiedy nie robi się mętna, wtedy ryż jest dobrze opłukany), wkładamy ryż do garnka i zalewamy 3 szklankami zimnej wody. Następnie dodajemy puszkę mleczka kokosowego i ziarenka z laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj aby woda połączyła się z mleczkiem kokosowym.
- Garnek przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu (w 3-stopniowej skali użyj 1). Bardzo ważne jest, aby do czasu zagotowania wody nie podnosić pokrywki. Kiedy woda się już zagotuje mieszaj co 5 minut drewnianą łyżką do momentu, kiedy ryż wsiąknie całą wodę z mleczkiem. Uważaj, aby ryż bardzo krótko nie był przykryty, musisz mieszać szybko. Następnie zestaw z gazu, dodaj miodu, szybko wymieszaj i odstaw pod przykrywką do wystygnięcia.
- Przygotuj sobie wszystkie owoce – pokrój je w paski lub plastry.
- Kiedy ryż już ostygnie zacznij zwijać sushi. Na macie bambusowej połóż listek nori. Następnie wyłóż cienką warstwą ryżu 80% nori zostawiając cienki pasek z jednej strony(aby ryż nie przyklejał się do rąk, zmocz je w odrobinie zimnej wody). Po przeciwnej stronie wyłóż swoje ulubione owoce. Pasek bez ryżu lekko namocz wodą – wystarczy przejechać mokrym palcem. Następnie zacznij zwijać matę bambusową od wyłożonych owoców do paska bez ryżu. Rób to bardzo dokładnie i jak najciaśniej, aby sushi się nie rozwalało podczas krojenia. Tak zwinięte owoce pokrój na 5-6 sztuk.
- Pomysły na sosy: rozpuszczona biała czekolada w śmietance 36%; mus z mango z cytryną; mus z truskawek z szampanem (pokrojone w kostkę truskawki wkładamy do rondelka; dodajemy odrobinę cukru i podgrzewamy, aż truskawka puści soki; dodajemy parę łyżek szampana i czekamy, aż odparuje). Gotowe sushi możemy również zanurzyć w polewie z czekolady, obsypać wiórkami kokosowymi i stworzyć małe cukiereczki. Ja dodatkowo w roli wasabi podałam plastry kiwi. Smacznego!
Super przepis na nalesniory, nie widziałem jeszcze wersji z maślanką, muszę spróbować 🙂
Gruszki super,pojutrze robie!
Podoba mi się pomysł na sushi owocowe – na pewno moim dzieciom przypadnie do gustu! Dzięki za ciekawy przepis.