3-, a nawet 4-warstwowy sernik

on

Witajcie Kochani! Długo tu mnie nie było, ale tyle się u mnie dzieje, że nie ma czasu fotografować tych wszystkich pyszności, które ostatnio gotuje! Przez ostatnie dwa tygodnie spróbowałam więcej nowych smaków niż przez ostatni rok. Oczywiście nie wszystko było wyśmienite, ale wszystkiego trzeba spróbować.

Zaczynam myśleć o lecie. Od kilku dni chodziły za mną maliny. Niestety, w sklepie dosałam tylko mrożone, co nie może dziwić ze zwględu na porę roku.  Nie było innego wyjścia – trzeba było upiec ciasto. Od razu przepraszam, że nie ma zdjęć w trakcie gotowania – zaczęłam robić ciasto z myślą, że będzie ono jedynie dla mojego mężczyzny, jednak uznałam, że podzielę się i z Wami!

Ciasto jest 3 lub 4 piętrowe, jak kto woli. Skąd ta różnica? Ja nie uważam, że spód do ciasta jest jedną z warstw, a raczej bazą. Poza kruchym spodem, mamy kolejno: sernik z kardamonem, galaretkę malinową oraz masę o smaku Raffaello. Pomieszanie z poplątaniem? NIE! Pyszna kompozycja wielosmakowa!

Nie ma na co czekać, trzeba działać!

Czego potrzebyjemy? Warstwa 0 – kruszonka:

  • 150g mąki,
  • 50g masła,
  • 30g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • masło do wysmarowania blachy.

Warstwa 1 – sernik z kardamonem:

  • 5 jajek,
  • pół kilo twarogu na sernik,
  • 70g roztopionego masła,
  • 130-150g cukru (w zależności jak słodkie ciasto lubisz),
  • 2 czubate łyżki mąki,
  • 2 łyżeczki kardamonu,
  • sok z połowy limonki.

Warstwa 2 – galaretka z malin:

  • pół kilo mrożonych malin,
  • 30g żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie,
  • pół lub cała szklanka cukru (tak samo jak z ciastem, wyważ swój stopień słodkości),
  • sok z połowy limonki.

Warstwa 3 – Raffaello:

  • 200ml śmietanki 30%,
  • 100g serka mascrpone,
  • 1 cały kokos (jeżeli nie masz możesz użyć  50ml mleczka kokosowego oraz 100g wiorków kokosowych),
  • 1 opakowanie śmietan fixu,
  • 5 lyżek cukru.

Zaczynamy!

  1. Zaczynamy od kruszonki. Do miski przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj resztę składników z warstwy 0 i szybko i energicznie ugnieć ciasto. Wysmaruj blaszkę masłem i wyłóż ją ciastem na spód. Ja użyłam tortownicy o szerokości 30cm. Następnie widelcem ponakłuwaj ciasto. Odstaw je w formie, przykryte folią spożywczą, do lodówki na około 10 minut.
  2. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotuj masę sernikową. Ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka utarte z cukrem (tak samo jak na kogel mogel). Kiedy wszystko się połączy, zacznij dodawać twaróg po jednej łyżeczce, cały czas mieszając. Dodaj rozpuszczone masło, mąkę, kardamon oraz sok z limonki i dokładnie wymieszaj.
  3. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni piecz spód do ciasta przez około 12 minut. Następnie wlej masę sernikową i piecz ją przez kolejne 50 minut.
  4. Po czasie pieczenia wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i daj w ten sposób senikowi odpocząc. Po około 15 minutach wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Maliny wrzuć do garnka, zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu i poczekaj, aż zrobi się syrop. Jeżeli nie lubisz pestek z malin, przecedź maliny przez sitko. Żelatynę rozpuść w 50ml wody. Następnie do tej mieszanki dodaj trochę syropu z malin i dokładnie wymieszaj. Dopiero taka mieszankę dodaj do malin i wymieszaj (najlepiej na ogniu).
  6. Kiedy sernik ostygnie, a maliny będą delikatnie ciepłe wylej je na ciasto i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wstaw do lodówki na godzinę.
  7. Kokosa otwórz i wlej sok z niego do blendera. Wyskrob jego białą część nożem lub łyżką i dodaj do wody kokosowej. To wszystko dokładnie zblenduj. Całość powinna wyglądać jak namoczone wiórki kokosowe.
  8. Śmietanę z serkiem mascarpone wrzuć do miski lub wysokiego naczynia. Miksuj szybko na sztywną masę. Dodaj śmietan fix. Dodaj wiórki kokosowe oraz cukier i wszystko dokladnie wymieszaj, ale najlepiej łyżką, nie mikserem. Tak przygotowaną masę wykładaj na zaschniętą galaretkę. Ja swoją masę chciałam ułożyć w taki sposób, aby przypominały Raffaello. Jeżeli chcesz, możesz pod tą warstwę położyć migdały – najlepiej w płatkach, ale może zdecydujesz się na całe? Górę ciasta możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *